Bez solidarnog poreza od 1. jula

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da se solidarni porez od 1. jula neće primenjivati i da će paket zakona biti u Skupštini Srbije u maju i junu, od kojih se jedan odnosi i na rebalans budžeta.

Govoreći o smanjenju plata u javnom sektoru za 10 odsto, Krstić je najavio da je, takođe, od 1. jula planirano umanjenje osnovica za taj procen pri čemu će minimalna zarada ostati zaštićena.

Krstić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, najavio da je cilj smanjenje troškova i budžetskog deficita radi fiskalne konsolidacije i da se u narednih šest meseci pokuša da se “rupa u budžetu zatvori na način koji neće udarati direktno na građane”.

Ministar finansija je najavio da je cilj uvođenje pravičnih platnih razreda u čitav sistem javne uprave, što bi trebalo da se sprovede do kraja godine, “kako bi se znalo ko koliko prima za koju vrstu posla”.

“Ušteda na platama će biti oko 20 milijardi”, najavio je Krstić.

Krstić je najavio da su ciljevi borba protiv sive ekonomije, uvođenja reda u javna preduzeća, rebalans budžeta i da će krajem godine po prvi put imati programski budžet kako bi bila ostvarena kontrola nad novcem.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se uspelo u tome ove godine, onda bi već naredne godine, kada je reč o budžetskom deficitu, planirana cifra bila ostvarena.

Govoreći o kreditu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Krstić je istakao da je taj ugovor potpisan i da veruje da će biti ratifikovan u Skupštini već u narednih nekoliko nedelja.

Krstić je objasnio da je reč o novcu koji se koristi da se pokrije budžetska rupa i da je taj kredit jasan znak poverenja u ovu vladu.

Na pitanje o prodaji “Telekoma”, Krstić je odgovorio da je vlada poslala jasnu poruku, da država nije dobar vlasnik za to preduzeće, da će cena zavisiti od interesovanja i da će tender biti transparentan.

Krstić je rekao da postoji ogromno interesovanje za “Telekom”, da se nada da će cena biti zadovoljavajuća i da je cilj da se u toku 2015. godine ostvari najbolja moguća cena.

Ministar finansija je dodao da veruje da će odlično funkcionisati njegova saradnja sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem i sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO