BiH pod vodom: Preplavljen centar Zenice, zarobljeno osam porodica u Visokom

BIH / Rijeka Spreča prouzokovala je nove probleme, a stanje je haotično i Živinice su odsječene od ostatka svijeta. Vatrogasci, službenici Civilne zaštite, Crvenog križa i policija ne mogu da odgovore na brojne pozive pomoći građana. Najteže je u naseljima Đurđevik, Litve, Strašanj. Evakuisano je na desetine porodica.

Jedna trudnica je evakuisana iz Đurđevika i prebačena na UKC Tuzla zbog porođaja.Također, bila je neophodna hitna operacija jednog starijeg muškarca iz Živinica koji je bagerom prevezen preko poplavljene magistralne ceste M18, prema bolnici u Tuzli. Iz Vatrogasne brigade Živinica spašavali su jednog utopljenika ovčara, na Sprečkom polju koji je bio zarobljen u vodenoj bujici, nalazi se van životne opasnosti i pruženq mu je ljekarska pomoć.

Peteročlana porodica, dvije žene i troje malodobne djece u naselju Strašanj evakuisani su čamcem.  U naselju Litve vodena bujica rijeke Gostelje odnijela je lokalni put u dužini 20 metara.

Lukavac pod vodom 

Nakon Orahovice i Turije,od sinoć je poplavama zahvaćena skoro cijela teritorija općine Lukavac izuzev visinskih kota. Pola gradskih ulica je pod vodom pa se saobraćaj odvija otežano.Zbog izlijevanja vode na brojnim saobraćajnicama jutros  od 9 sati ne saobraćaju autobuske linije na lukavačkoj općini,a znatno su reducirane prema Tuzli.Više naselja je bez napajanja električnom energijom.

U naselju Lukavac Mjesto uslijed izlijevanja rječice Lukavčić više stambenih objekata je pod vodom,također su poplavljene kuće i u  naseljima Bistarac Donji,Dobošnica,Hrvati-Ahmići,Bokavići,Babice….U Orahovici je pod vodom 40-tak ,a u Turiji preko 150 domaćinstava.

Vrbas plavi kuće u Donjem Vakufu

Vrbas se ulijeva u prve kuće na području naše općine Donji Vakuf. Civilna zaštita prima pozive iz mjesta Krivace, Oborci, Kamenjaca, ugroženo je nekoliko kuća, a građanima se dostavljaju vreće i pijesak. Fotografije Donja mahala.

Zarobljeno osam porodica u Visokom

Nezapamćene poplave u Visokom i okolini stvorile su brojne probleme građanima, a situacija je izuzetno teška u Gornjem Moštru, Porječanima, ali i u dijelovima gradskog područja koja se nalaze u blizini rijeke Bosne. Tako se već drugi dan u stambenoj zgradi u samom gradskom području pokraj rijeke Bosne nalazi zarobljeno osam porodica, koje čekaju evakuaciju. U zgradi se nalaze i starije i bolesne osobe, a situacija je kritična, jer i sama zgrada je izuzetno stara i slabih temelja, tako da bi nastavkom padavina moglo doći i do još veće katastrofe.

U Gornjem Moštru je poplavljeno desetak kuća, ljudi su prepušteni na milost i nemilost padavinama, a ne kriju razočarenje. – Ovo je drugi put u četiri godine da su zemljište i kuće poplavljeni. Krivci su Asfaltgradnja i Općina Visoko, a prošli put kada su se desile poplave niko nam se nije obratio za pomoć, niti za naknadu štete. Jutros su došli iz Civilne zaštite i evakuirali nas iz kuća i ostavili ovdje da gledamo kako sve propada. Ukoliko se ovaj tempo padavina nastavi, bojimo se da će biti poplavljeno još više kuća. Jedna izbjeglička porodica je iseljena u Medresu u Gračanici. – kazuju ogorčeni mještani Gornjeg Moštra. Visoko je gotovo odsječeno od svijeta, zatvoren je regionalni put Visoko – Ilijaš zbog poplavljenog puta u Čekrekčijama, a zatvoren je i izlaz na autoput A-1 iz Visokog u pravcu Zenice, dok iz Sarajeva nije moguće ući u Visoko autoputem A-1. U zastoju je i putni pravac Visoko – Kakanj u mjestu Čatići. Poplavljena je i Autobuska stanica Visoko, tako da je obustavljen gradski i prigradski saobraćaj. Selo Porječani nedaleko od Visokog je u potpunosti odsječeno od drugih naseljenih mjesta, a pojavila su se i klizišta. Gradsko naselje Luke je također u opasnosti, a voda je već stigla nadomak zgrada i dijelom poplavila podrumske prostorije koje se nalaze pored rijeke Bosne. Nakon jučerašnjeg teškog dana, danas je situacija nešto bolja i stabilnija na području Goduše.

Prekinuta nastava u ZDK

Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona obavijestilo je sve škole da se sa današnjim danom prekida nastavni proces.

– Zbog sigurnosti djece i nastavnika, ali i ako se ukaže potreba za nužnim smještajima evakuisanog stanovništva u nekim općinama u sportskim salama i školama, Ministarstvo je donijelo odluku o prekidu nastave. Roditelji se u isto vrijeme pozivaju da dođu po najmanju djecu u školu – kaže predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Selvedin Šatorović.

On ističe da ni sutra neće biti nastave, ali da će se pratiti situacija da bi se đaci u klupe vratili već u prvim danima naredne sedmice.

Mještane Šekovića evukuisali helikopterima

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje izjavio je za “Avaz” da su pripadnici Oružanih snaga BiH, uz pomoć helikoptera, izvršili evakuaciju 12 osoba, šest starijih lica i šestoro djece, sa područja opštine Šekovići u RS-u.

Evakuacija sa područja opštine Šekovići

“Oružane snage BiH u kordinaciji sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite izvršit će evakuaciju stanovništva Bijele Ploče u Maglaju”, kazao je Agić.

U Olovu sveopći haos

U Olovu je sveopći haos. Situacija se pogoršava iz minute u minutu.

Na slici se vidi garaža koja je u potpunosti potopljena. Krivaja, Bioštica i Stupćanica su izljevene iz svojih korita još od jučer, i ne povlače se. Za sada nema informacija o povrijeđenim.

Poplavljena sjeverna magistrala u Tuzli

Sjeverna magistrala u centru Tuzle , koja prolazi neposredno pored  slanih jezera na Pingi, od jutros  je zatvorena  za saobraćaj i vozila od pravca naselja Irac usmjeravaju  se preko južne magistrale.

U gradu su poplavljeni i sutereni stambenih zgrada, fakulteta,  škola, prodajnih objekata  koji su u blizini korita rijeke Jale i nema naznaka da bi  se voda mogla povući.

Također, poplavljena su i prigradska naselja u Simin Hanu, Slavinovićima, Tušnju .

Angažovane OSBiH na pružanju pomoći

Povodom nastale situacije uzrokovane poplavama u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jutros održalo hitnu sjednicu na kojoj je razmotrilo načine pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažiraju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine, u reagiranju na nastalu situaciju uzrokovanu poplavama na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovlastilo je ministra odbrane Bosne i Hercegovine da po potrebi i na zahtjev odgovarajućih civilnih organa angažira Oružane snage Bosne i Hercegovine na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odluka stupa na snagu odmah i bit će na snazi sve dok postoji potreba za pomoć civilnim organima i građanima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ministru odbrane Bosne i Hercegovine naređeno je da neprestalno izvještava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o stanju na terenu i o svakom pojedinačnom angažmanu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i svim pristiglim zahtjevima za pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH će nastaviti pažljivo da prati razvoj situacije na terenu i bit će u neprestalnoj komunikaciji s nadležnim civilnim organima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove institucije.

Više zeničkih naselja pod vodom

Rijeka Bosna se izlila na Bulevar u centru grada, vatrogasci i Civilna zaštita postavljaju nasipe, donesena je odluka o prekidu nastave. Naselje Bilmišće je pod vodom, a zatrpan je i magistralni put kod Nemile, pa je u prekidu saobraćaj prema Doboju. Voda se u gradu Zenici nalazi na manje od pola metra od M17, a ako se izlije presjeći će posljednju komunikaciju između dijelova grada.

Desetine odrona u svim područjima općine nemoguće je i pobrojati.

 

Alarmantno stanje u Gračanici: Industrijska zona pod vodom

Stanje u dolini Sprečkog polja, u općinama Lukavac, Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj je alarlamntno i izmaklo je kontroli, jer voda dolazi sa svih strana, iz neba, iz zemlje, malih i velikih potoka, rječica i naravno korita Spreče. Poplavljeno je nekoliko gračaničkih kompanija u industrajskoj zoni, radnici ulažu nadljudske napore da se spasi što se spasiti može. Dvije sestre, paraplegičari Fahrija i Mirsada Đulić i njihov slijepi brat Ramiz opkoljeni su vodom u trošnoj kuću kod gračaničke toplane, jer su sinoć odbili evakuaciju. Jednu kuću u Gračanici zatrpala je zemlja.

Kako kaže upravnik brane jezera Modrac u Lukavcu Ejub Arapčić, stanje je ravno katastrofi. U korito Spreče su u sekundi iz jezera ispušta  182 metra kubna vode, a sinoć sat poslije pola noći, krenuo je preliv, što znači da se stanje na brani više ničim ne može kontrolirati. Sav višak vode iz jezera Modrac, ali i iz rijeka: Jala, Orahovička rijeka, Jadrina, Sokoluša i ostale pritoke mora primiti Sprečko polje. Mora, a ne može. Zato se u Sprečkom polju tek očekuje neviđena katastrofa.
U Doboj Istoku zatvoren je Danski most, put za Suho polje je pod vodom, zatvoren je i magistralni put za Tuzlu kod Puračića. Ovdje se stanje mijenja iz sata u sat, a kiša sve jače i jače pada, praćena jakim hladnim vjetrom.

Obustavljena nastava u školama i na fakultetima u TK

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je zbog obilnih kišnih padavina i poplava koje su

zahvatile ovaj kanton te vanrednog stanja, donijelo odluku o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama na području TK, kao i obustave nastave na Univerzitetu u Tuzli.

Ovu informaciju je potvrdio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsad Kunić, te prema njegovim riječima ova odluka ostaje na snazi do daljnjeg.

O nastavku nastavnog procesa u školama, na fakultetima i akademiji učenici i studenti će biti blagovremeno obaviješteni.

Teško stanje dužinom rijeke Bosne

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici je preko 500 cm i više se ne vidi mjerni instrument na mjernom mjestu u Zenici. Procjenjuje se da će rijeka Bosna dostići do sada nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj „121“ primljeno je oko 1.000 poziva građana. U gradovima Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno su blokirani svi prilazni putevi, pod vodom.


Centar Zavidovića danas

 

Na području općine Zenica mnoga sela i zaseoci su ostali odsječeni zbog plavljenja puteva i mostova. Najteže stanje u svim  MZ–a dužinom rijeke Bosne: Nemila, Topčić Polje itd. Ugroženi su stambeni objekti i materijalna dobra, vrši se evakuacija stanovništva iz pojedinih objekta. Veliki odron zemljišta je prema selu Sviće, prolaz onemogućen, selo odsječeno. MZ Nemila sa svim selima sa lijeve strane rijeke Bosne je odsječena i totalnoj blokadi.

Maglaj je pod vodom – obustavljena proizvodnja u pogonima Natron Hayata

Općinski Štab Civilne zaštite proglasio je stanje elementarne nepogode na području općine Maglaj u srijedu oko 21,00 sat.
Maglaj je pod vodom, a ovakve poplave ne pamte se u posljednjih nekoliko decenija. Pod vodom su gradske ulice, stambena naselja u južnom i sjevernom dijelu grada su opkoljena vodom. U opasnosti su objekti ustanova i preduzeća, pa su radnici angažovani da na spašavanju imovine. Kako su ugrožene i trafo-stanice neki dijelovi grada ostali su I bez napajanja električnom energijom. Snabdijevanje vodom još uvijek je bez poteškoća.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama kompanija Natron Hayat u potpunosti je obustavila proizvodnju u svim pogonima zbog opasnosti izlijevanja rijeke Bosne.

Ugrožena su brojna naselja maglajske općine: u naselju Jelovac, kuće uz sami magistralni put M-17 su pod vodom, teško je stanje i u MZ Liješnica i naseljima Salkići I Čajići, pod vodom je podvožnjak u ovom naselju pa je tako zatvoren za saobraćaj južni ulaz u Maglaj.

Teško stanje je u svim naseljima uz rijeku Bosnu: Bijela Ploča, Omerdino Polje, Ulišnjak, mještani spašavaju imovinu iz prizemnih prostorija, evakuišu se u više predjele. I dalje je teško stanje na području Jablanice i Bijele Ploče.
Načelnik općine Mehmed Mustabašić uputio je apel stanovništvu da budu maksimalno oprezni i da ne ugrožavaju svoje živote. Vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite su na terenu od ranih jutarnjih sati.
Nastava u Prvoj osnovnoj školi Maglaj obustavljena je do daljnjeg.


Dramatična akcija spašavanja u Srebreniku

Nabujala Tinja koja se izlila iz svog korita skoro na cijelom svom toku na području općine Srebrenik, sinoć je poplavila i kuću porodice Hajdarević u Donjem Potpeću kod Srebrenika. Kako se Tinja na tom lokalitetu iznenada izlila iz svog korita, u poplavljenoj kući ostala je zarobljena tročlana porodica Hajdarević.

No, zahvaljujući efikasnoj akciji pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, svi članovi porodice Hajdarević su spašeni. Naime, nakon poziva jednog od komšija, sinoć oko 19.00 sati na lice mjesta su izašla tri pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik koji su s obližnjeg brežuljka razapeli uže, te su iz poplavljene kuće uspješno evakuisali Timu, Hanifu i Mensura Hajdarevića.

Kako ističu u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenik, zbog rekordnog nivoa rijeke Tinje, u narednim satima uslijedit će evakuacija još nekoliko porodica na ugroženom području u naselju Donji Potpeć.

Bujice odsjekle Olovo od svijeta


Stanje u Olovu uzrokovano poplavama je katastrofalno. Grad Olovo je pod vodom. Ekipe Civilne zaštite ulažu maksimalne napore da dostave građanima, koji su blokirani u svojim stanovima, hranu i lijekove. Cijelu noć je trajala evakucija građana čiji su se stanovi našli pod vodom.

Općinski načelnik Đemal Memagić pozvao je sve one koji mogu pomoći Olovu da pomognu. Regionalni put Olovo-Zavidovići je u prekidu. Nabujala Krivaja odnijela je most koji na ovom regionlnom putu.  I magistralni put Sarajevo-Tuzla sve do devet sati bio je u prekidu. Škole ne rade, Dom zdravlja radi u otežanim uslovima. Nema pitke vode u gradu. Naselja Olovske Luke, Križevići, Solun i Careva Ćuprija su takođe pod vodom. Poplavljena su i poljoprivredna imanja. Prema prvim procjenam štete na stambenim i privrednim kao i objektima infrastrukture su ogromne. Ono što možda malo olakšava cijelu situaciju je to da je počeo padati snijeg pa je vodostaj rijeka Stupčanice, Bioštice i Krivaje u blagom opadanju. Olovo ovog trenutka treba pomoć.

VEZANI TEKST Stanje prirodne nesreće u mnogim općinama

Izlila se Spreča u Živinicama

Rijeka Spreča jutros oko 6 sati izlila se iz korita i poplavila Sprečko polje kao i stotine kuća. Sve putne komunikacije od jutros su poplavljene i Živinice su blokirane od ostatka BiH. Mnogi nisu mogli na posao, a novim valom poplava, građani se bore i spašavaju šta se može.

Jedan od mješatana u prigradskom naselju Strašanja kaže da je voda počela plaviti od 6 sati i da sad spašava stoku.
Haotično je stanje, a stariji građani ne pamte ovakve poplave. U izbjegličkom naselju Karaula ugrožene su 24 kuće. Mnoge porodice su odječene i do njih se ne može nikako doći zbog vodene bujice.

Učenici Prve osnovne škole iz Živinica, koji su se vraćali sa maturalne ekskurzije iz Makarske, zbog blokade putnog pravca, magistralnog puta M-17 u Maglaju gdje se saobraćaj ne odvija nisu se se vratili u Živinice. Oni su smješteni u Hotel Internacional Zenica. Ukupno 75 učenika, 4 nastavnika.

Vodostaji rijeka u Bosni dostigli historijski maksimum

Kada su u pitanju vodotoci rijeka u području centralne i sjevernoistočne Bosne već možemo registrirati historijske maksimume, potvrđeno je u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je pojašnjeno najveći problem je s rijekom Bosnom u području Reljeva gdje je dostigla nivo od 498 cm, što je jako visok nivo i do donjeg dijela mosta, a veći vodostaj od toga registriran je 1968. godine kada je iznosio 527 cm.

– Tako da je u Reljevu registriran ekstremni vodostaj. Također, nizvodno rijekom Bosnom registrirano je povećanje vodostaja gdje registriramo vodostaje pa je u Zenici voda viša od pet metara i dalje ne možemo očitavati jer nema vodomjerne letve. Tamo je također najveća voda bila 1968. godine kada su registrirane stogodišnje velike vode i vodostaj je iznosio 530 cm – rečeno je za Agenciju FENA.

Nizvodno, Maglaj Doboj i ostale općine, rijeka Bosna je u povećanju i vjerojatno će se desiti historijski maksimumi ukoliko ostane ovakva situacija s padavinama, tvrde u Sektoru hidrologije.

Kada je u pitanju sliv Bosne, vodostaj  Tinje u Srebreniku trenutno je 469 cm, a najveći do sada registrirani vodostaj na tom lokalitetu je 426 cm.

– Ono što je važno vodostaji na rijeci Bosni na glavnom vodotoku još  rastu, dok stagniraju na pritokama.

Prema prognozi vremena padavine će se nastaviti, a tek bi sutra padavine trebale janjavati te se stoga očekuje i stagnacija i smanjenje vodostaja.

Naglasio je na kraju da je Miljacka u opadanju, jer je visina vodotoka na ovoj rijeci jučer bila 250 centimetra kada je odnijela vodomjernu letvu, no tu je automatska stanica. Vodostaj Miljacke je danas 213 cm.

Doboj je, navode iz  Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 1968. godine bio poplavljen. To su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka, ali trenutni vodostaji se primiču tom historijskom maksimumu.

Haotično stanje u Kaknju

Bosna, Zgošća, Ribnica  i Trstionica na području Općine Kakanj napravile su nezapamćene štete koje ne pamte niti najstariji mještani grda rudara. Rijeka Zgošča odnijela je dva mosta u naselju Zogoća i izlila se dijelom iz korita. U mjesnoj zajednici Kakanj 2 kod Mosta šehida napravljena je prepreka kako bi se voda vratila u svoj tok. Tvornica cementa Kakanj otvorila je svoje kapije kako bi se kroz njihov krug odvijao saobraćaj s ciljem izbjegavanja poplavljenih dijelova regionale kroz Doboj. U selu  Vukanovići  pojavilo se  novo klizište. Donji Kakanj je u potpunosti saobraćajno odsječen jer je poplavljen i regionalni put u Bilješevo, kao i put u Karaulskom Polju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO