Bilans krvavog dana u Egiptu. Na stotine žrtava (video)

Mideast Egypt

Egipatske snage bezbednosti u Kairu raščišćavaju kampove Morsijevih ljudi. U sukobima više od 100 mrtvih. Proglašeno vanredno stanje. El Baradej podneo ostavku.

Policija i vojska su akciju “konačnog obračuna” započele oko 6h i pod punom opremom krenuli ka glavnim uporištima demonstranata u džamiji Raba i na trgu Nada.

Došlo je do obračuna, a neredi se šire Egiptom. Izveštaji o broju žrtava se drastično razlikuju – AFP javlja da ih je 124, zvaničnici da ih ima 96, a Muslimanska braća da ih ima više od 2.000.

Međutim, najnoviji podatak Ministarstva zdravlja je da je ubijeno 149 ljudi, javlja BBC.

Sukobi vojske, policije i demonstranata koji su mirno protestovali više od dve nedelje traju već satima, snajperi su na krovovima, a vojska koristi oklopljene buldožere, transportere i suzavac, dok pucnji neprestalno odjekuju.

Prema poslednjim informacijama, privremena egipatska vlada proglasila je vanredno stanje u zemlji. Ono je stupilo na snagu u 16 časova, a trajaće mesec dana. BBC prenosi da je Vlada Egipta danas uvela jednomesečni policijski čas u Kairu i još 11 provincija. Policijski čas, kako je najavljeno, važiće noću, od 19.00 do 6.00 sati po lokalnom vremenu.

Ova mera važi u provincijama Kairo, Giza, Aleksandrija, Beni Sueif, Minja, Asjut, Sohag, Beheira, Severnom Sinaju, Južnom Sinaju, Suecu i Ismailiji.

U međuvremenu, član privremene egipatske vlade Mohamed El Baradej saopštio je da napušta funkciju.

On je u pismu upućenom predsedniku Adli Mansuru rekao da mu je “teško da nastavi da preuzma odgovornost za odluke sa kojima se ne slaže”.

“Nažalost, od današnjih događaja profitiraju samo oni koji pozivaju na nasilje i teror, ekstremističke grupe”, dodao je on.

Prema nekim izveštajima, osim što se iz helikoptera ispaljuju patrone suzavca, iz vazduha se i puca na demonstrante.

Uprkos negiranju zvaničnika, vojska i policija sve vreme koriste bojevu municiju i suzavac, dok demonstranti koji stižu sa svih strana bacaju kamenice i Molotovljeve koktele.

Rojters prenosi da vojska puca u noge Morsijevim pristalicama koji pokušavaju da se priključe opkoljenim demonstrantima.

Mideast Egypt

“Kairo je u potpunoj blokadi, ulice su potpuno puste, osim na mestima gde su sukobi, a sve radnje su zatvorene. Policija i vojska se nadaju da će sve biti gotovo za dan-dva, a da će se sve ‘počistiti’ tokom vikenda”, navodi BBC.

Prve fotografije ranjenih i ubijenih objavljene su na društvenim mrežema u ranim jutarnjim časovima. Zastrašujuće slike krvoprolića zatim su objavile i agencije, nakon što su njihovi izveštači uspeli da priđu bliže kampovima i improvizovanim bolnicama.

Zapadni mediji prenose i da je grupa demonstranata pokušala da napravi treći kamp, tako što su se u jednoj ulici zabarikadirali zapaljenim policijskim automobilom i improvizovanim ogradama.

Međutim, snage bezbednosti su odmah reagovale osuvši na nih njih paljbu iz vatrenog oružja i bacivši suzavac.

“Gardijan” prenosi reči jednog od aktiviste koji se nalazi kod bine kod džamije Raba al Advija, koji navodi da se na okupljene puca i iz helikoptera, kao i da su ustreljena dva kamermana na bini.

On je na svom nalogu na Tviteru postavio i više fotografija na kojima se vidi veći broj ranjenih iz vatrenog oružja.

Novinar Skaj njuza, koji je uspeo da uđe u džamiju Raba al Aldavija, izveštava da je u njoj na hiljade žena i dece, da se mrtvi neprestalno unose, kao i da je video da su dve bebe preminule, najverovatnije od uslova u kojima se nalaze, jer nema vode, a vrućine su velike.

Među ubijenima je i 17-godišnja ćerka jednog od lidera Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija, koji je preko jedne od lokalnih televizija rekao da “treba zauzeti sve trgove”.

Egipatska policija preuzela je oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu. Uhapšeni lideri Muslimanske braće. Današnji bilans žrtava popeo se na 200.

APTOPIX Mideast Egypt

Policija je uhapsila lidere Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija i Esama el-Erijana, portparola tog pokreta Ahmeda Arefa i njenog vodećeg teologa Abdela Rahmana el-Bara, preneo je AP. Policija je takođe uhapsila verskog vođu Safvat Hegazija, bliskog pokretu Muslimanska braća.

Morsijevim pristalicama prethodno je pružena mogućnost da sigurnim koridorom napuste kamp pošto su u njega ušle bezbednosne snage, što su pokazali i snimci državne televizije.

Jedan bezbednosni izvor potvrdio je za AFP da je više stotina ljudi iskoristilo mogućnost da bezbedno izađe iz kampa, ali da su neki ekstremisti ostali usled sukoba sa bezbednosnim snagama.

Egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrebile su danas suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama – u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja, u sukobima je poginulo 149 ljudi, a 1.403 je povređeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je večeras da su u sukobima ubijena 43 policajca.

Premijer brani odluku vlade

 

Privremeni premijer Egipta Hazem el- Beblavi brani odluku vlade da naredi rasturanje kampova Mohameda Morsija, tvrdeći da vlasti nisu imale drugi izbor nego da deluju.

“Zaključili smo da su stvari dostigle tačku koju nijedna država sa samopoštovanjem ne može da prihvati”, ističe Hazem el-Beblavi, naglašavajući da je došlo do širenja anarhije i napada na bolnice i policijske stanice, prenosi Rojters.

U napadu na kampove bezbednosne snage su pobile mnoštvo ljudi, oglušujući se o međunarodne apele da pokažu uzdržanost.

Egipatski potpredsednik Mohamed El Baradej je dao ostavku, ističući da su se ipak mogla pronaći mirna rešenja.

U izjavi za televiziju Beblavi je rekao da odluka da se rasture protesti “nije bila laka” i da je doneta tek pošto je vlada dala šansu posredničkim naporima.

On je istakao da će danas proglašeno vanredno stanje potrajati što je kraće moguće, dodajući da je vlada privržena mapi puta, koju podržava egipatska armija, za obnavljanje demokratije u zemlji.

Sandzakhaber.net / Izvor: Rojteres, BBC, B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO