BNV Dan Zastave – Džudžević “Pozivamo verske poglavare na objedinjenje Islamske zajednice”

U Novom Pazaru danas je svečano obeležen Dan bošnjaccke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, a predsednik Bošnjackog nacionalnog veca u tehničkom mandatu Esad Džudžević poručio je da se nacionalna prava nikom ne daju. Džudžević je  pozvao verske poglavare na dijalog koji bi doveo do “obostranog zadovoljavajućeg rešenja u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom i u skladu sa interesom svih vernika”.
Esad Džudžević predsednik BNV
Esad Džudžević predsednik BNV

“Mi smo uradili, osmelili se da sami svojim znanjem i kapacitetom uzmemo ta prava. Istina ova Vlada Srbije nam olakšava, a ne otežava da to uradimo”, poručio je Džudžević i dodao da se ovogodišnji dan Bošnjačke nacionalne zastave obeležava u godini školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

BNV, dodao je Džudžević, “zahteva od Vlade Srbije realizaciju programa povratka izbeglih raseljenih i prognanih Bošnjaka, posebno u pogranična područija Priboja, njihov održiv opstanak i život, podizanje dostojnih spomen obeležija žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu i pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama”.
On smatra i da u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije područije Novog Pazara i opština Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj treba da budu jedna administrativna oblast, odnosno posebnu regionalna samouoprava u Srbiji koja ima pravo uspostavljanja prekogranične regije i saradnje sa južnim delom Sandžaka u Crnoj Gori.
Džudžević je naveo i da su Bošnjaci blagoslovljeni narod, koji nikoga ne mrzi, nikada nije činio zlo drugima, poštuje ih, kao i da je to narod koji je svojom kulturom i tradicijom obogatio druge narode sa kojima živi.
“Obnovili smo čitav sistem vrednosti Bošnjaka i ugradjujemo ga u sistem države u kojoj živimo i ssto je još važnije, taj sistem vrednosti ugradjujemo u svest i ličnosti bošnjačke dece”, poruccio je on.
Bošnjaci u Sandžaku, Bosni i na Balkanu, poručio je, zzive izmešani sa drugim narodima, a najviše sa srpskim i zato su važni njihovi dobri odnosi.
“Srbi će nas poštovati onoliko koliko mi budemo poštovali sebe i svoju istoriju i kulturu i koliko budemo jaki i jedinstveni”, poruccio je Džudžević pozivajući Bošnjake da ustanu i da se aktivno bore u ostvarivanju svojih prava.
BNV snažno podržava proces objedinjavanja islamske zajednice na prostoru Srbije, dodao je Džudžević i pozvao verske poglavare na dijalog koji bi doveo do “obostranog zadovoljavajućeg rešenja u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom i u skladu sa interesom svih vernika”.
Džudžević je potom otvorio SBONI igre koje su se održale u novopazarskom domu kulture, skupu su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka koji žive  BIH kao i predstavnici Nacionalne zajednice Albanaca iz preševske doline.
Ćestitke povodom dana zastave između ostalih uputio je i Bakir Izetbegović predsednik presdedništva BIH.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO