BNV Ujedinjuje Islamske Zajednice?

Novi Pazar – Muamer Smailbegović, predsednik Saveta za odnose sa verskim zajednicama Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), uputio je pismo Mileti Radivojeviću, direktoru Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, i Nikoli Selakoviću, ministru pravde i državne uprave, u kojem se zahtevaju konkretne mere za regulisanje statusa Islamske zajednice (IZ). 

zilkic-i-zukorlic

„Jedinstvena IZ je garant harmonizacije odnosa među vernicima i jedino na taj način ima snagu i kapacitet da omogući povraćaj vakufske imovine, koja je istovremeno i kulturna baština Bošnjaka. Time bi se na pravi način rešilo pitanje imenovanja veroučitelja u osnovnim i srednjim školama, kao i mnoga druga pitanja koja su od značaja za odvijanje verskog života u skladu sa propisima i principima islama“, navodi u pismu Smailbegović i zahteva da se status IZ reguliše u skladu sa zakonom i na taj način bi se otvorio „prostor za dijalog na ravnopravnim osnovama između rukovodećih struktura dve IZ i kreirao ambijent za prevazilaženje postojećih problema i uspostavila jedinstvena IZ“. To bi, kako se navodi, otklonile posledice nepoštovanja Zakona o crkvama i verskim zajednicama „od strane tadašnjeg državnog rukovodstva“.

Predsednik Saveta za odnose sa verskim zajednicama BNV u tehničkom mandatu se u svom obraćanju Radivojeviću i Selakoviću poziva na odredbe Bošnjačke rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji, koja je usvojena u martu prošle godine. Smatra da je obaveza države da uloži maksimalne napore da se otklone posledice postojanja dve IZ, ali i da ostane neutralna kada je u pitanju unutrašnje uređenje IZ „podržavajući inicijativu poglavara islamskih zajednica BiH i Turske“.

Do raskola u IZ u Srbiji došlo je pre šest godina. Dve upravljačke strukture međusobno se ne priznaju i optužuju za podelu. Poslednje dve godine pokreću se inicijative za stvaranje jedinstvene IZ. Prva turska inicijativa je propala, a druga ima sve više pristalica među zaposlenicima obe IZ. Aktuelni verski poglavari, reis-ul-ulema IZ Srbije Adem Zilkić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, nisu voljni da napuste svoje sadašnje položaje bez uslovljavanja, ali i za situaciju unutar IZ optužuju dvojicu ministara iz Sandžaka u Vladi Srbije. Istini za volju, oba muslimanska poglavara ranijih godina su bili bliski političkim opcijama koje predvode dvojica ministara. Zukorlić je krajem 2010. godine otvoreno ušao u politiku formirajući Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ), kao političkog stožera sistema koji predvodi, i kandidujući se za predsednika Srbije na prošlogodišnjim izborima.

izvor:Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO