Bundestag potvrdio treći mandat kancelarki Angeli Merkel

412955_angela-merkel_f

Predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel danas je većinom glasova poslanika donjeg doma Saveznog parlamenta, Bundestaga, po treći put izabrana za saveznu kancelarku SR Nemačke.

Za Angelu Merkel glasala su 462 od 621 poslanika u novom sazivu Bundestaga. Pored devet uzdržanih, bilo je i 150 glasova protiv izbora Angele Merkel za šeficu nemačke vlade, što znači da 42 poslanika juče formirane, takozvane velike koalicije konzervativaca i socijaldemokrata, nisu dala glas kancelarki.

Zasedanja Bundestaga je posle objavljivanja rezultata glasanja prekinuto, a nastavlja se u 12 sati kada će Angela Merkel, kao i ministri savezne vlade, položiti zakletvu.

Nemački predsednik Joahim Gauk je u skladu s Ustavom, oficijelno imenovao Angelu Merkel za kancelara.

Tokom popodneva održaće se prva sednica nove vlade, a kancelarka Merkel će sutra u Bundestagu podneti izveštaj Savezne vlade pred samit EU u Briselu 19. i 20. decembra.

Juče su šefovi tri stranke koje čine novu vladu – CDU, njoj bliska Hrišćsnko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) – Angela Merkel, Horst Zehofer (Seehofer) i Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) potpisali koalicioni sporazum čiji je moto “Oblikovati budućnost Nemačke”.

Prethodilo je glasanje SPD-članstva o stupanju u veliku koaliciju. To je prvi put da se baza neke nemačke političke stranke izjašnjavala o ovakvoj temi. Rezultat od 76 odsto glasova za “veliku koliciju” analitičari tumače kao veliku pobedu šefa socijaldedmokrata Zigmara Gabrijela i jačanje njegove pozicije s obzirom na neskrivenu nameru da se 2017. kandiduje za kancelara.

Gabrijel će u novoj vladi biti ministar privrede i energetike, kao i vicekancelar.

Energetska reforma kojom bi bili zadovoljeni i potrošači i industrija i bili ispunjeni ambiciozni ekološki ciljevi je jedan od ključnih zadataka nove vlade u naredne četiri godine.

SPD će u novoj vladi imati čak šest ministarskih mesta, iako je na izborima 22. septembra dobila samo 25 odsto glasova što je njen drugi najgori rezultat ikada. CDU će imati pet ministara, a CSU tri.
Sada formirana vlada je treća tzv. velika koalicija u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. Konzervativci i socijaldemokrate su zajedno vladali već od 1966. do 1969. i izmedju 2005. i 2009. u prvom kancelarskom mandatu Angele Merkel.

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO