Cerić pred početak kampanje: Neriješeno bosansko pitanje prijetnja je miru u Evropi

Bivši reis-ul ulema IZ BiH, Mustafa ef. Cerić, smatra da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO i Evropskoj uniji apsolutni prioritet.
Bosna i Hercegovina pati od manjka političkog i ekonomskog vodstva, što ne samo da je opasnost za zemlju koja se nije u potpunosti oporavila od konflikta, već i za cijeli region jugoistočne Evrope, izjavio je bivši glavni bosanski muftija za Anadolu Agency.
Skoro 20 godina nakon krvavog rata u Bosni, podjele, nepovjerenje i političke blokade nisu nestale, upozorio je Mustafa ef. Cerić.
I dok se svijet priprema za obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, u junu, u Sarajevu, Cerić se nada da je Evropa “svjesna činjenice da Sarajevo nije mjesto koje se smije zanemariti.”
“Bosna mora biti oslobođena od straha i siromaštva, sa mirom, pravdom i sigurnošću za sve – u protivnom, historija će se ponoviti,” izjavio je Cerić za AA.
Članstvo zemlje u NATO i EU je prioritet za Bosnu i Hercegovinu, smatra bivši reis-ul ulema.
“Događanja u Ukrajini nas podsjećaju da svakodnevno postoje prijetnje stabilnosti. Članstvo u NATO-u i EU je pitanje vremena, a ne uvjerenja. Po svakom dijelu naše predispozicije, mi pripadamo ovim klubovima.”
“Bosnu ne smiju zanemarivati i ostavljati na milost nesposobnih, nekompetentnih i neodgovornih snaga koje igraju svoje igre; igre koje nemaju pravila,” upozorio je Cerić.
“Nadam se da je Evropa do sada naučila da je Sarajevo bilo i još uvijek jeste aktivni epicentara za bolju ili lošiju situaciju.”
Bosna i Hercegovina “mora imati jako i odgovorno političko vodstvo,” dodao je dr Mustafa ef. Cerić.
“Ne postoji vizija, ne nadzire se šta je buduće političko, ekonomsko, kulturno, regionalno, međunarodno opredijeljenje Bosne.”
Cerić je dobitnik UNESCO-ve nagrade za doprinos miru ” Félix Houphouët-Boigny” iz 2003. godine. Potvrdio je da se namjerava kandidovati za mjesto u vrhovnom političkom uredu Bosne i Hercegovine – zemlje koja se suočava, kako je to opisao, sa moralnom i socijalnom krizom neviđenih razmjera.
U Sarajevu je osnovana komisija, koja će se baviti brojnim pitanjima od zajedničke sigurnosti do moralnog i društvenog preporoda, uključujući i poticanje na multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine, kazao je Cerić. Njen izvještaj se očekuje u skorijem vremenu.
Izvjesni britanski listovi u aprilu su Cerića okarakterisali radikalnim muslimanom, no Cerić je odbacio ove optužbe rekavši da je to samo ocjena medija koji su na desnoj strani političkog spektra. Stvarna meta, prema njegovom mišljenju, bio je bivši britanski premijer Tony Blair.
Mustafa ef. Cerić je jedan od članova savjetodavnog vijeća Blairove fondacije.
Charlotte Keenan – izvršna direktorica Blair Faith Foundation, u saopštenju za javnost je prenijela da su “apsolutno uvjereni” da je Cerić “ispravan i iskren” u podršci radu Fondacije.
“Gospodin Blair i ja smo posvećeni pomoći u spriječavanju vjerskih predrasuda, konflikta i ekstremizma na globalnom nivou,” kazao je Cerić za AA.
U godišnjem izvještaju CIA-e za 2012. godine, Cerić je opisan kao jedan od pročelnika u borbi protiv terorizma i muslimanskog ekstremizma. Cerić tvrdi da je njegova historija u borbi protiv nasilnog ektremizma istrajna i transparentna.
“Izvještaj CIA-e dovoljno govori u korist te posvećenosti, ali je važno reći da moja djela nisu bila pod uticajem želja ili potreba britanske ili američke vlade, već zbog onoga što je ispravno.”
Inače bivši reis Cerić prema saznanjima Sandžakhabera sprema se za izlazak na izbore, međutim ankete koje su sprovođene po BIH ne predviđaju mu baš sjajne rezultate.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO