Crna zemlja otkriva istinu: Amazon je bio preplavljen gradovima pre Kolumba!

Amazon-1

Gledajući sada nepristupačno lice „pluća sveta“, kako još zovu Amazonsku šumu, teško je zamisliti da je nekada vrvela od života i bila gusto naseljena. Arheolozi otkrivaju da postoje dokazi da je pre dolaska Kolumba ovaj region bio pun naselja, čak i gradova.

Dokle su sezala naselja u Amazoniji do danas nije poznato, pogotovu zato što je skoro 6 miliona kvadratnih kilometara šume neistraženo.

Sada su istraživači napravili model koji predviđa gde bi mogle da budu naseobine u periodu pre dolaska Kolumba. Nadaju se da će ovaj model pomoći naučnicima i uputiti ih gde da se koncentrišu u istraživanju.

Amazonija predstavlja i dalje misteriju za arheologe. Veoma je teško raditi iskopavanja u sred nepristupačnih terena u srcu prašume, a do nedavno arheolozi su pretpostavljali da tu i nema bog zna šta da se iskopava.

Amazonsko zemljište je poznato po lošem kvalitetu, tako da se verovalo da je nemoguće da je tu postojala naseobina koja se bavila poljoprivredom.

420868_amazonija-polje_ff

Putevi koji upućuju na postojanje gušće naseljenih delova u Amazonskim prašumama

Ipak, otkriće prastarih puteva pokazuju da mora da je nekada postojalo više gradova ili naseobina koji su bili povezani ovim putevima.

Kako su onda uspevali da obrađuju zemlju ako je bila jalova?

Tajna se krije u nedavnom otkriću arheologa, koji su shvatili da su stanovnici Amazonske prašume sami obogaćivali zemljište, i tako stvarali ono što se zove „terra preta„.

420871_terrapreta-wikipedia_ff

„Tera preta“, ili crna zemlja, jeste obična zemlja koju su ljudi obogatili mineralima i drugim sastojcima kako bi bila plodnija. Ona je obogaćena ugljenikom, a drevni stanovnici Amazonije su u nju lomili grnčariju kako bi od nje napravili zemlju pogodnu za poljoprivredu.

Naučnici su utvrdili da se crna zemlja mahom nalazi u centralnim i istočnim delovima Amazonije, kao i na obodima uz Atlantski okean.
Zahvaljujući raspoređenosti crne zemlje u prašumama Amazonije, naučnici su mogli da naprave model prema kojem predviđaju da je oko 154.063 kilometara kvadratnih bilo pod „crnom zemljom“, što bi upućivalo da je ovde neko živeo i obrađivao tu zemlju.

Iako je otkriće ohrabrujuće, arheolozi kažu da će ipak tajne Amazona ostati sakrivene još neko vreme. Skoro 6 miliona kvadratnih kilometara šume su teško pristupačni i skoro nemogući za istaživanje.

Ipak ovom mapom i praćenjem toga kako su se određene životinjske i biljne vrste širile u Amazonskoj šumi, naučnici bi uskoro mogli da skoro sasvim razotkriju enigmu koja se zove Amazonska prašuma.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO