Da li je Samsung bolji od Apple-a?

Samsung-vs-Apple

Apple je bez sumnje postavio standard kada su moderni mobilni uređaji u pitanju sa iPhoneom i iPadom, ali nije prošlo puno vremena pre nego što su ovi uređaji podstakli konkurenciju da proba da nadmaši postavljene standarde – u ovome se posebno izdvojio Samsung.

Čak i na samom početku, bilo je potrebno nekoliko godina da Android postane dovoljno dobar da se uhvati u koštac sa iOS-om.

Međutim, sada nije dovoljno samo biti dobar poput Applea. Potrebno je biti bolji. Konkurencija je počela da nadograđuje osnove koje je Apple postavio, a sada Android uređaji poseduju korisne stvari koje se ne mogu naći na iPhonima i iPadovima.

Dokazi za ovo nalaze se svuda, ali su možda najočigledniji u proizvodima najvećeg Appleovog rivala – Samsunga.

Samsungovi Galaxy uređaji polako postaju sinonim za Android do te mere da su ovi uređaji znatno prepoznatljiviji od bilo kog drugogo koji radi na Googleovom operativnom sistemu.

Veliki deo zasluge Samsunga može se pripisati neverovatnoj količini novca koju kompanija daje za reklamiranje ali i proizvodima koji su stvorili potpuno nove kategorije, a to je nešto o čemu Apple razmišlja možda isuviše bojažljivo.

Najbolji primer za ovo jeste Galaxy Note, smartfon-tablet hibrid sa ogromnim ekranom. Kada se prvi put pojavio, kritika je bila nemilosrdna zbog same veličine uređaja. Bio je prevelik da stane u džep, bio je debeo i posedovao je olovku, nešto što smo mislili da je ostalo u eri Palm Pilota. Činilo se da je Note korak u nazad.

samsung-vs-apple (1)

Međutim, ništa od ovoga nije sprečilo Samsung da proda više od 10 miliona Note uređaja. Ubrzo je usledila i druga generacija sa još većim ekranom koja je za svega par meseci prodata u više od 5 miliona primeraka. To je poprilično dostignuće za jedan Android uređaj.

Međutim, ono što je još važnije, Samsung je stvorio potpuno novu kategoriju pametnih telefona za koje ljudi nisu ni znali da ih žele, nešto poput Applea kada je predstavio originalni iPhone.

Samsung takođe retko kada propušta priliku da naglasi koliko su njihovi uređaji kul. Od prve reklame objavljene 2011. godine, dobar deo promocije uređaja zasniva se na podsmevanju takozvanih Apple fanbojeva i direktnom poređenju proizvoda.

Kada je softver u pitanju, Samsung u potpunosti koristi procesorsku prednost kako bi u telefone stavio premium funkcije, poput mogućnosti da u isto vreme pokrećete dve aplikacije na podeljenom ekranu ili u različitom prozoru.

Iako ovo zahteva posebno programiranje i trenutno postoji jako mali broj aplikacija koje imaju mogućnost rada u takvom režimu, Samsung konstantno pokazuje da je spreman da se prihvati svega što je novo i to ubaci u svoje uređaje.

Druga bitna stvar jeste Samsungova predanost redovnim apdejtima.

Šonel Kalktar, direktor za planiranje proizvoda u Samsungu, kaže da kompanija svaku povratnu informaciju koju dobija od korisnika ozbiljno razmatra kada se sprema novi apdejt. I upravo ta pažnja i konstantne inovacije održavaju brojne Samsungove proizvode, pa čak i one starije, u životu.

Sve ovo može biti nagoveštaj toga da Apple polako posustaje.

Ukoliko pogledamo poslednji iPad, on poseduje odličan procesor i odličan hardver, ali operativni sistem uopšte ne izvlači maksimum iz ponuđenog.

Kompanija takođe nije preterano agilna kada je dodavanje novih softverskih opcija u pitanju, i vrlo često čeka i više od godinu dana pre predstavljanja nover verzije OS-a a čak i tada, neke od funkcija nisu dostupne za starije uređaje.

Izvršni direktor Applea, TIm Kuk, često voli da naglasi da su tableti budućnost računara, ali ipak, čini se da se kompanija takođe dosta trudi da ograniči ono šta sa njenim proizvodima možemo da uradimo.

Sa druge strane, postoje drugi, posebno Samsung, koji uvode inovacije znatno brže nego što to Apple čini.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ie0mAnjz1Oc

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO