Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije

korupcija-koci-investicije-slabi-vladavinu-prava-negativno-utice-zivot-gradana-slika-22524

U Skupštini Srbije biće održana konferencija Kontrola finansiranja političkih subjekata – Izborne kampanje i redovan rad”, na kojoj će biti predstavljen Izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti za 2012.

Jedan od učesnika konferencije biće i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, koja je Tanjugu juče izjavila da je Agencija ove godine podnela 389 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv politickih stranaka i grupa gradjana, od kojih se 343 odnose na nepodnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje u 2012.

Prema njenim rečima, nalazi kontrole ukazuju na to da će zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nenamenskog trošenja sredstava u izbornoj kampanji biti mnogo više u narednom periodu.

Ona je navela i da je Agencija u ovoj godini podnela ukupno 140 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv funkcionera koji su propustili da u zakonskom roku podnesu izveštaj o svojoj imovini i prihodima.

Od tog broja, kako je navela, 50 zahteva se odnosi na narodne poslanike, a ostalo su gradonačelnici, predsednici opština, članovi gradskih i opštinskih veća, pomoćnici ministara, državni sekretari, sudije…

Na nedavno objavljenom Indeksu percepcije korupcije, koji je rangirao 177 zemalja, najmanje korumpirane su Danska i Novi Zeland, najkorumpiranije Somalija, Severna Koreja i Avganistan, a Srbija je napredovala na 72. mesto u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 80. poziciji.

Kada je reč o zemljama nekadašnje Jugoslavije, najbolje rangirana je Slovenija (43), ispred Hrvatske (57), Crne Gore i Makedonije (67), Bosne i Hercegovine (72). Od susednih zemalja, ispred Srbije su Mađarska (47) i Rumunija (69), dok su iza Bugarska (77), Grčka (80) i Albanija (116).

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004, godinu dana od kako su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije. Ciljevi konvencije su i da se unapredi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO