Danas počinje Oktobarski salon

Najuglednija smotra vizuelne umetnosti u Srbiji, 54. Oktobarski salon, počinje danas u Cepter Expo-u, bivšoj Robnoj kući “Kluz”, pod sloganom “Niko ne pripada tu više nego ti”.

Untitled-1

Salon traje do 17. novembra, a kustosi su kolektiv “Red Min(e)d” koji čine Danijela Dugandžić Živanović (Sarajevo), Katja Kobalt (Minhen/LJubljana), Dunja Kukovec (Ljubljana) i Jelena Petrović (LJubljana/Beograd).

Petrovićeva je rekla Tanjugu da se izložba Salona bavi politikom u svakodnevnom životu i postavlja pitanje “šta zapravo za nas kao pojedince i pojedinke znači feminizam, emancipacija, feminizam u svakodnevnom životu, kako ga živimo i kako ga na neki način uključujemo u svoje stavove, rad, svakodnevni život”.

“Izložba je usmerena na različite tematske okvire i ta politika svakodnevnog života je podeljena na različite segmente – od kritike art sistema do društveno-političkih pitanja, odnosno političko angažovane umetnosti”, istakla je ona.

Takva umetnost se, prema njenim rečima, bavi pitanjima “od permanentnog rata do politike afekta, koja izražava različite emocije i moduse, habituse svakodnevnog života, do onoga što za nas predstavlja javni i privatni prostor, individualno i kolektivno i koliko možemo danas da mislimo politiku zajedničkog”.

Ona je objasnila da postavku čine radovi četrdesetak umetnica – slike, skulpture, video radovi, zvučne instalacije, kao i događaji koji su sastavni deo.

“Izložba je za nas neka vrsta laboratorije gde se stvari dešavaju i radovi postoje samo ukoliko mi pričamo o njima tako da je taj deo izložbe jako važan”, istakla je Petrovićeva.

Kustos je pomenula i “stanice” unutar izložbe: upitnik o feminizmu koji može da se popuni na licu mesta, “reading room” koji sačinjavaju katalozi i audio-video kutak sa intervjuima sa umetnicima, kao i kustosku školu koju će voditi Jelena Vesić i kolektiv A7 iz Minhena.

“Sastavni deo izložbe je i razvijanje metodologije šta izložba zapravo danas znači”, dodala je ona.

Kobalt je naglasila da je njihova metodologija bazirana na uspostavljanju dijaloga i upliva umetnosti u politički pokret i društveni život i obrnuto, dodavši da im je stalo da prikažu što više umetničkih medija u kojima umetnici stvaraju.

Direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David rekla je Tanjugu da se prostor Cepter Expo-a odlično slaže sa konceptom izložbe baziranog na feminističkim teorijama.

“Postavka je naslovljena po motivima knjige Mirande Džulaj, umetnice koja radi u više polja. Vrlo je zanimljivo jer postavka govori o tome kako bi trebalo da budemo proaktivniji u svakodnevnom životu da bi nam bilo bolje, kada su u pitanju lične i kada su u pitanju šire, važnije teme”, istakla je David.

Ona je ocenila da je postavka zanimljiva zato što se ne bavi ženskim temama nego više ženskim principom.

Oktobarski salon će otvoriti Aleksis O”Hara performansom “Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste”, a manifestaciju organizuju Kulturni centar Beograda uz podršku Ministarstva kulture, Cepter Expo-a, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO