Devojčica Anita Balaž stigla u Beč

anita balaz

Dvanaestogodišnja Anita Balaž, koja čeka na transplantaciju srca, danas je doputovala u Beč gde će joj narednih dana na bečkoj klinici AKH biti ugrađena mehanička srčana pumpa.
Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca i čije lečenje u potpunosti preuzima Republički fond za zdravstveno osiguranje. Do sada su za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

Sa Anitom su u Beč, kao pratnja, doputovali majka Ksenija i njen lekar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, kako bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

Dr Vukomanović, u izjavi Tanjugu, je rekao da očekuje, nakon Anitinog prijema u bolnicu, da čuje kakav je tačan plan ispitivanja i vreme operacije. To određuje sve dalje aktivnosti i dužinu boravka u AKH, dodao je on.

Ugradnja pumpe, prema njegovim rečima, treba da obezbedi oporavak pluća i pripremu za trasnplantaciju srca u nekom tromesečnom, odnosno šestomesečnom periodu.

Dr Vukomanović je kazao da su Ministarstvo i Fond za zdravstveno osiguranje ispunili sve svoje obaveze, kako protokolarne, tako i finansijske prema AKH klinici.

“Dobili smo informaciju da je odgovarajuća pumpa već stigla u bolnicu i da je sve spremno da se intervencija izvrši”, naglasio je on.

“Lekari su mi objasnili da se mehanička pumpa ugrađuje kako bi se smanjio pritisak na pluća, kako bi se pluća spasila. Ukoliko posle ugradnje pumpe opadne pritisak, neće morati da se radi transplantacija pluća, već samo srca”, rekla je Ksenija Balaž pred polazak u Beč.

Ona kaže da će se tri meseca posle ugradnje pumpe znati da li je pritisak u plućima opao i da će Anita u AKH bolnici ostati najverovatnije mesec dana, ali da je preporuka bečkog lekara dr Andreasa Cukermana da budu u Beču naredna tri meseca kako bi se pratilo njeno zdravstveno stanje.

sandzakhaber / izvor: Pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO