Đilas ne želi ujedinjenje sa LDP

Demokrate Dragana Đilasa, na sastanku u ponedeljak, odbile predlog Čedomira Jovanovića da DS i LDP formiraju jednu stranku

0945007.73

Predlog Čedomira Jovanovića da DS i LDP formiraju jednu stranku nisu prihvatile demokrate Dragana Đilasa na sastanku u ponedeljak u sedištu liberala, saznaju “Novosti”.

U narednim danima dve partije trebalo bi da odluče da li je i u kojoj formi njihova saradnja moguća. Kako tvrde naši izvori, koji su prisustvovali sastanku, Jovanović je odmah na početku razgovora stavio na sto ideju o stvaranju nove, zajedničke partije, ukoliko se sa tim složi članstvo DS i LDP. Đilas mu je odgovorio da o svemu može da se pregovara, osim o takvoj vrsti ujedinjenja.

Prema našim informacijama, demokrate i liberali uskoro bi trebalo da definišu strategiju zajedničkog nastupa u parlamentu. Ideja je da prvi zajednički „projekat“ bude podnošenje usaglašenih predloga brojnih zakona u Skupštini i izrada zajedničkog ekonomskog programa hitnih reformi.

Dvojica opozicionih lidera poručila su posle sastanka da su spremni da postignu dogovor o savezu, nekoj vrsti političke organizacije, koja bi bila alternativa aktuelnoj vlasti.

– Ne govorim o utapanju i o stvaranju jedne stranke zbog straha od izbora, već o potrebi za političkom ravnotežom. To sve treba da usvoji članstvo stranaka. Ako oni na kraju odluče da napravimo jednu jaku partiju, zašto da ne? -, rekao je posle sastanka predsednik LDP.

Đilas i Jovanović zadužili su šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića i potpredsednika liberala Bojana Đurića da što pre definišu dalje korake i operacionalizuju saradnju.

Kako “Novosti” saznaju, već u narednim danima trebalo bi da budu održane prve zajedničke sednice predsedništava i poslaničkih klubova dve stranke, a plan je da ti sastanci postanu redovni, i da se održavaju bar jednom mesečno.

– Želimo da građani vide da postoji politička organizacija koja je spremna da ponudi odgovore na najteže probleme s kojima se Srbija danas suočava. Imamo zajedničkih tema – evrointegracije, Kosovo, promena Ustava, raspisivanje izbora, nastavak reformi. Oko svega toga se slažemo -, rekao je Đilas.

Predsednici dveju stranki apelovali su na Beograd i Prištinu da „spuste tenzije“ uoči lokalnih izbora na Kosovu, a od državnog vrha zatražili su da ne dele kosovske Srbe na dobre i loše.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO