Direktorske fotelje na čekanju

Novi Pazar – Sledeće sedmice ističe konkurs za izbor direktora Direkcije za izgradnju i uređenje, Zavoda za urbanizam i Regionalne radio televizije, a za još dve nedelje produžen je za izbor direktora u javnim komunalnim preduzećima „Vodovod i kanalizacija“, „Čistoća“ i „Gradska toplana“. 

novi-pazar

Do sada su ove funkcije bile stvar koalicionih sporazuma i obavljali su ih provereni partijski kadrovi. Najjačoj vladajućoj partiji tradicionalno je pripadalo mesto direktora Regionalne radio televizije i Zavoda za urbanizam, a ostalo kako se partije učesnice u vlasti dogovore. Zakon o javnim preduzećima je jasan- budući direktori ne mogu da budu članovi neke od političkih partija, odnosno moraće da zamrznu svoj status u partiji. U potpunu departizaciju direktorskih funkcija malo ko veruje. Više se veruje da će se do isteka konkursa „upakovati vanstranački i stručni kadrovi“.

U postavljenim snagama niko ne bi bez partijske podrške da se „prihvati“ direktorovanja, posebno u komunalnim preduzećima koja su na ivici poslovnog kolapsa i indirektni su budžetski korisnici. Tri komunalna preduzeća imaju 506 zaposlenih, koji čekaju ovogodišnje martovske plate i često štrajkuju zbog neisplaćenih plata, neplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje i loših uslova rada. Preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Čistoća“, prema podacima Poreske uprave nalaze se među deset najvećih dužnika za doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje i poreze na primanja rednika. JKP „Vodovod i kanalizacija“ duguju više od 75 miliona dinara, a „Čistoća“ više od 66 miliona. U odnosu na broj zaposlenih – 36 u najnezavidnijem položaju je „Gradska toplana“ koja za doprinose i poreze duguje 36 miliona dinara. Ovo preduzeće duguje 270 miliona dinara, a od korisnika svojih usluga potražuje stotinak miliona. Najviše duguje Direkciji za robne rezerve – 170 miliona dinara za mazut koji je podmirio potrebe jedne i po grejne sezone.

Ni u ostalim javnim preduzećima, čiji osnivač je grad, nije mnogo bolja situacija kada je u pitanju isplata zarada zaposlenima. I tamo kasne po nekoliko meseci.

Ljajić nezadovoljan funkcionisanjem gradske uprave!?

RASIM LJAJIĆ
RASIM LJAJIĆ

U krugovima bliskim ministru Ljajiću spekuliše se da je on nezadovoljan kompletnim funkcionisanjem Grada te članovima gradskog veća i direktorima preduzeća u Novom Pazaru.

“Loša situacija u gradu, zahteva korenite promene grad je zapao u apatiju a ljudi koji su trenutno na funkcijama ne čine ništa da bi se ova situacija prebrodila ili su nemoćni da učine nešto, nasleđeni problemi od ranije koji su u mnogome doprineli ovom stanju se ne rešavaju, sve se svodi na isplaćivanje zarada, projekti za strane ulagače nisu spremni a ovo vreme zahteva mnogo više truda, rada i zalaganja” tvrdi naš izvor.

On nije hteo da kaže o kakvim promenama u gradskoj upravi i javnim preduzećima se radi ali je rekao da će svi biti iznenađeni kada do ovo ga bude došlo.

Vlast u Novom Pazaru formirana je 2012 godine prvo koalicijom okupljne oko SDP i SDA a potom je SDA izašla iz vlasti a u vlast su tada formirali SDP, SNS, SNP Mirsada Đerleka i jedan odbornik BDZ.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO