Dramatične fotografije iz Turske – fotomontaže!!!

demonstracije

Na socijalnim mrežama poslednjih dana pojavljuju se i dele neke upečatljive fotografije i videa uz tvrdnje da se radi o demonstracijama u Turskoj. Međutim, detaljnijom analizom može se utvrditi da su u pitanju fotomontaže ili drugi događaji, predstavljeni kao protesti u Turskoj.

Mi vam predstavljamo sledeće:

  1. Fotografija koja se među prvima pojavila i kružila socijalnim medijima i portalima uz tvrdnje da 40.000 ljudi prelazi most na Bosforu kako bi se pridružilo protestima na Taksimu.
Bosfor
Međutim, fotografija prikazuje učesnike velikog maratona koji se organizuje u Istanbulu svake godine, a ova je snimljena 2012.
        2. Fotografija policajca koji trči za detetom sa zastavom fotomontaža je slike iz 2010. godine, na kojoj se vidi kako policija u Bjelorusiji napada demonstrante.
Milicija11Originalna fotografija izgleda ovako:
belorusija
U tekstu o napadu na bjeloruskog predsjedničkog kandidata, objavljenom 2010. godine, pojavljuje se i ta fotografija (u sredini teksta).
              3,Još jedna fotografija koja je objavljena kao prikaz kako demonstranti idu prema zgradi turskog Parlamenta u Ankari:
KurdiOva fotografija agencije EPA nastala je tokom protesta Kurda u Strasbourgu.
              4. Na socijalnim mrežama kruži i ova slika uz tekst da se radi o gradu Antalyi gde je poginuo 22-godišnji Abdullah Comert. Ipak, u pitanju je skup u Washingtonu, povodom inauguracije predsednika Baracka Obame 2009. godine.
obama
            5. Devojčica u dimu od suzavca, sa podignutim prstima u znak pobede, objavljuje se kao simbolična fotka protesta u Turskoj. Međutim, fotografija je napravljena 2012. godine u Diyarbakiru.
Devojcica
Fotografija je originalno objavljena na portalu Özgur Gundem u julu 2012.
Devojčica se takođe može videti u videu objavljenom na YouTube – u 22. jula 2012.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=awoSlhAng80
              6. Montaža od tri fotografije koja se objavljuje na Twitteru:
Laznjak
Gornja fotografija datira iz 2005. godine i prikazuje demonstracije u znak podrške Abdullahu Ocalanu, lideru Radničke partije Kurdistana. Objavljena je u članku na portalu norveške državne televizije NRL 5. jula 2007.
Druga fotografija nastala je 7. aprila 2013. godine na demonstracijama ispred pozorišta Emek, dok treća prikazuje proteste u Istanbulu.
Video koji je objavljen uz objašnjenje da se radi o brutalnosti policije nad demonstrantima:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BHxLhaDRYSo
Radi se o videu objavljenom 2011. godine, a navodno je snimljen u istočnoj Turskoj i prikazuje napad policije na kurdske demonstrante:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1auNTdJjOhc
Sve ove originalne slike i video zapise mozete pogledati na sledećem linku: KLIKNI
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO