Državni udar u Egiptu: Svrgnut Mursi, premijer Kandil osuđen na godinu dana zatvora

drzavni-udar-u-egiptu-svrgnut-mursi-premijer-kandil-osuden-na-godinu-dana-zatvora

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Egipta  Abdel Fatah al-Sisi saopćio je da je suspendovan Ustav te zemlje, te da će biti osnovana privremena tehnokratska vlada.
On je dodao da će predsjednik Ustavnog suda, do izbora obavljati funkciju predsjednika te zemlje.
Time je svrgnuta aktuelna vlada u Egiptu. Premijer Egipta Hashim Kandil osuđen je na godinu dana zatvorske kazne, nakon što je smijenjen sa dužnosti. Vojnim udarom svrgnut je i Muhammed Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta nakon vladavine Hosnija Mubaraka.
Mursi pozvao narod da se odupre državnom udaru
Egipatski predsjednik Muhammed Mursi pozvao je narod da se odupre državnom udaru, te poručio svojim pristalicama, ali i opoziciji da ne prihvata državni udar kojim je svrgnut.
Muhammed Mursi nalazi se u jednoj od predsjedničkih rezidencija u Salah Salimu, a šejh Ahmed et-Tayyib, koptski patrijarh Pravoslavne crkve u Egiptu Tovadros, kao i jedan od lidera opozicije Muhammed Baradai iznijet će prijedlog rješenja problema u ovoj zemlji.
Zvaničnici su saopćili da se predsjednik Mursi, zbog političke krize u zemlji, iz sigurnosnih razloga, nalazi u ovoj rezidenciji, kao i da to nije urađeno iz straha da bude uhvaćen.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO