Dvoje stradalo u poplavama, evakuisano više od 500 ljudi

BEOGRAD – Zbog poplava izazvanih obilnim kišama vanredna situacija je u više od 20 opština i gradova Srbije, jedna osoba se utopila u Umčarima u Beogradu, u Topoli jedan vatrogasac nestao je u bujici tokom akcije spasavanja na reci Jasenici, u Dunavu, kod Kovilja, pronađeno je telo muškarca i više od 500 ljudi je evakuisano.

Najteža je situacija na zapadu Srbije, blokirani su brojni putevi, a u prekidu je i saobraćaj na prugama Beograd-Bar i Beograd-Niš.

U ugroženim područjima, uključujući i Beograd, obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama.

Vanredna situacija proglašena je u Valjevu, Šapcu, Loznici, Čačku i Zaječaru, Užicu , Požegi, Kosjeriću, Trsteniku, Rekovcu, Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircim, Obrenovcu, na teritoriji Lučana i Mionice…

Najkritičnija situacija je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga gde je došlo do velikog porasta vodostaja i izlivanja reka Kolubare (Valjevo), Jadra (Osečina i Loznica), Tamnave (Koceljeva), Despotovice (Gornji Milanovac), Čemernice (Čačak) i Baričke (Obrenovac).

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je Tanjugu da je evakuisano stanovništvo smešteno u škole, kasarne i kod rođaka, kao i da se situacija menja iz sata u sat.
“Najdramatičnija situacija je u Valjevu, Osečini, Koceljevi, Preljinama, Loznici, Ljuboviji, Obrenovcu, Lazarevcu. To će eskalirati, s obzirom na to da će padavine nastaviti i dalje. Tek se posle 12 sati za nijansu očekuje slabiji intenzitet , ali će padati do sutra po podne”, rekao je Marić.

Vatrogasca spasioca D. L. (42) iz Topole odnela je jutros bujica u akciji spasavanja na reci Jasenici. Marić rekao je Tanjugu da se za spasiocem još traga.
“Spasavao je čoveka koji je spas od bujice potražio na drvetu. Naši su spasli tog čoveka, a spasilac se otrgao od konopca. Potraga je u toku”, rekao je Marić.

Tokom noći u Umčarima u Beogradu se utopila jedna osoba, zato što nije slušala nadležne organe koji su je savetovali da treba da se evakuiše iz kuće.

U Dunavu, u blizini Kovilja, nadomak Novog Sada pronađeno je telo muškarca U.V. (61), rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije Novog Sada Boško Pilipović navodeći da ta smrt verovatno nije povezana s aktuelnim poplavama.

Dunav se nije izlio iz svog korita, šta više vodostaj je dosta nizak i na području Južnobačkog okruga nema bujica koje bi mogle odneti telo u Dunav, rekao je Pilipović.
“Na utvrđivanju uzroka smrti U.V rade istražni organi”, rekao je Pilipović.

Oko 200 kuća je poplavljeno u Preljini kod Čačka, usled izlivanja reke Čemernice, a u toku je evakuacija stanovništva, saopštio je Biro za saradnju s medijima MUP Srbije.

Evakuisane osobe su iz više od 100 domaćinstava u Ljuboviji, a u Čačku (Preljina i Konjevici) iz oko 160 domaćinstava.

Štab za vanredne situacije u Valjevu doneo je odluku da se zbog izlivanja Kolubare evakuiše stanovništvo na levoj obali reke, pri čemu će prvi biti evakuisani građani koji žive na Ilidži, a zatim žitelji naselja Kolubara ispod železničke stanice, javljaju lokalni mediji.

U Moravičkom okrugu oko 8.000 potrošača bez struje.

Na spasavanju, evakuaciji i zbrinjavanju ugroženih trenutno su, prema navodima MUP-a, angažovani svi timovi za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije, 498 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica 100 pripadnika
Žandarmerije i pripadnici policijskih uprava na ugroženim područjima, 100 vozila, 43 pumpe i 23 čamca, precizira se u saopštenju.

Takođe je angažovano 180 pripadnika Vojska Srbije, sa dva čamca i tri pumpe (na teritoriji Šapca, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Čačka, Koceljeve i Osečine).

Zbog obilnih padavina vodostaj na više reka u Srbiji je danas iznad grance redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg porasta, a posebno je teška situacija kod Valjeva. Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg porasta, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

 

13.16 – Štab za vanredne sitauacije Grada Jagodine danas je proglasio vanrednu situaciju u ovom gradu, gde škole neće raditi posle podne, a stanovnicima poplavljenih sela uz reku Lugomir prema Rekovcu i u drugim delovima deli se pomoć u hrani.

13.11 – U Gradu Šapcu nema većih problema zbog obilnih kiša, ali su prigradska naselja i sela ugrožena zbog izlivanja manjih vodotokova, istakao je danas gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, nakon zasedanja. Prema njegovim rečima, problema ima u reonu od Slepčevića do Prnjavora. Ugroženo je 12 domaćinstava u starom Lipolistu, koja su u međuvremenu evakuisana na bezbednija mesta, a za 10 domaćinstava u Petkovici obezbeđena je hrana i voda, a ako bude potrebno i oni će biti evekuisani.

12.49 – Izvršni odbor Kompanije “Tigar” AD iz Pirota na današnjoj vanrednoj sednici doneo je odluku da se hitno uputi 1.200 pari čizama kao vid pomoći građanima u delovima Srbije koji su najteže pogođeni poplavama.

12.45 – Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila danas da je situacija ozbiljna i teška u šta se i sama uverila na terenu, istakavši da je najveći problem u Kolubari. “Imamo dovoljno uglja na deponiji, i to nije problem, ali je problem što elektrane moraju da rade, da imaju kontinuirani dotok uglja, te u tom smislu najveći problem jeste u Kolubari”, istakla je ona u izjavi Tanjugu. Kostolac je, prema njenim rečima, stabilan, kao i hidroelektrane, pre svega Đerdap I i Đerdap II, što je ocenila kao jako važno.

12.43 – Na putu između Vodne i Krepoljina oko 11 časova je obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Mlave u dužini oko 500 metara, saopštili su Putevi Srbije. To javno preduzeća poziva učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine, kao i da vožnju prilagode uslovima na putu.

12.43 – Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić potvrdio je Tanjugu u procesu evakuacije ugrozenog stanovništva angažovani helikopteri. “Jedna letilica je stigla i ona se koristi za izviđanje terena, a uskoro očekujemo još jedan helikopter sa pripadnicima specijalnih jedinica policije koji će započeti evakuaciju ugrožene dece u Preljini i Brđanima”, naveo je on.

12.35 -Direktor Elektrodistribucije Jagodine Vlado Čubrilo izjavio je danas Tanjugu da je zbog kiše i visoke vode, preventivno isključeno iz napona šest naselja na području Jagodine.

12.27 – Štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na području opštine Smederevska Palanka, jer je u toku prepodneva voda u lokalnim vodotokovima narasla do kritičnih kota.

12. 24 – Na području Moravičkog okruga trenutno je bez električne energije oko 8.000 potrošača, rekao je direktor čačanske Elektrodistribucije Milovan Glišić. Glišić je izjavio Tanjugu da je od 75 trafostanica koje su isključene na zahtev potrošača iz Konjevića, Preljine, Baluge i Miokovaca sa sistema napajanja, na 17 došlo do havarija.

12. 23 – Centar za dijalizu u Lazarevcu jutros od osam sati snadbeva se strujom na agregat, a direktor Ivko Marić kaže da se dijaliza za sada obavlja nesmetano i da nafte imaju so sutra u podne. “Imamo agregat koji je u dobrom stanju i imamo nafte, kupili smo još jedno bure od 200 litara imaćemo nafte do sutra u podne”, rekao je Tanjugu Marić.

12.15 – U Vojvodini su unutrašnje vode pod kontrolom a spoljne nisu toliko visoke tako da u ovom trenutku, zbog obilnih kišnih padavina, nisu ugroženi građani i imovina u pokrajini, izjavio je danas potpredsednik pokrajinske vlade i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić.

12.12 – Na Ibarskoj magistrali oko 11 časova je obustavljen saobraćaj kod Tamnavske petlje zbog izlivanja reke Kolubare, saopštio je MUP Srbije.

12.11- Zbog obilnih padavina reka Kolubara je u blizini Velikih Crljena dostigala je najviši nivo za poslednjih četrdesetak godina poplavivši brojna domaćinstva iz kojih je u toku evakuacija stanovništva. Najteža situacija je na početku ulaza u Velike Crljene gde su pripadnici beogradske policijske brigade i sektora za vanredne situacije pomogli četvoročlanoj porodici da napusti kuću u čijem dvorištu je bilo više od jednog metra nivoa vode. Vlasnik kuće Radovan Lesković, koji je bosonog u šorcu izašao ispred dvorišta, rekao je Tanjugu da se ovakav nalet vode ne pamti od 1976. godine.
“Evo vidiš kako je bilo. Voda nadire od jutros. Iz treće smene su nas isterali da spasavamo po kućama”, rekao je on.

12.10 – Dom zdravlja u Požegi poplavljen je jer je reka Skrapež probila bedem neposredno u blizini ustanove, pa je hitna medicinska pomoć privremeno izmeštena u salu osnovne škole Emilija Ostojić, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
U školi će biti organizovan 24-časovni rad zdravstvene ustanove.

12.06 – Na području Kragujevca je u protekla dva dana palo 40,6 litara kiše po metru kvadratnom, a Lepenica, koja prolazi dužinom celog grada, nadošla je za tri do četiri metara, rečeno je Tanjugu u Meterološkoj stanici i Situacionom centru u tom gradu. Radoslav Vučićević, iz kragujevačke Meteorološke stanice, rekao da je za dva dana palo kiše, koliko za mesec dana u ranijim kišnim periodima.

11.53 – Situacija na teritoriji grada Kruševca je stabilna, iako je u prethodna 24 časa palo 18,7 litara kiše po metru kvadratnom, dok se Zapadna Morava intenzivno prati jer se očekuje nadolaženje vode iz pravca Čačka.
Kako je Tanjugu rekao načelnik Ribočuvarske službe Milan Milošević, ova reka je već počela da izlazi iz korita, dok se Rasina u gornjem toku kod Brusa izlila po oranicama.

11.41 – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je danas da se zbog poplavnog talasa preduzimaju sve neophodne higijensko-epidemiološke mere i da je pooštren nadzor nad crevnim zaraznim bolestima.

11.22 – U opštini Svilajnac danas je proglašena vanredna situacija, škole neće raditi danas i sutra a opština je formirala Centar za prihvat i evakuaciju ugroženih ukoliko to bude potrebno, rekao je Tanjugu predsednik opštine Predrag Milanović. U selima Kušiljevi, Sedlare i Radošin i Crkvenac pod vodom je više desetina kuća, dodao je Milanović.

11.20 – Spasioci Gorske službe spasavanja (G S S) Srbije aktivirani su usled vanredne situacije nastale zbog obilnih padavina, saopštila je danas ta služba. Na poziv Sektora za vanredne situacije, aktivirani su i spasilački timovi Gorske službe spasavanja Srbije za pružanje pomoći i spasavanje života ljudi u poplavama nastalim usled obilnih padavina.

11.15 – Na regionalnom putu Jočanička Banja – Aleksandrovac, prekinut je saobraćaj kod Jošanicke Banje, saopštio je danas MUP Srbije. Saobraćaj je obustavljen zbog odrona zemlje na kolovoz, navedeno je u saopštenju.

11.12 – Zbog poplava u trafostanicama grad Lazarevac je trenutno bez napajanja, saopšteno je iz EPS-a. Vanredne mere uvedene su u svim delovima „Elektroprivrede Srbije” zbog velikih kiša, nevremena i poplava, koje sve više ugrožavaju bezbednost građana i rad elektroenergetskih objekata.

11.07 – Posebno teško je u opštini LJig, gde su svi potrošači ostali bez struje i vode, poplavljene su i kuće, pa su pojedini žitelji spas morali da potraže na krovovima.
“Stanje je katastrofalno. Trafo stanica je isključena jer je poplavljena, a poplava je oštetila cevi za vodosnabdevanje”, rekao je Tanjugu predsednik opštine LJig Miodrag Starčević. On je kazao da Dom zdravlja ne radi jer je pod vodom, ne rade ni škole ni vrtići, potopljeno je oko 800 hektara oranica, a u pet mesnih zajednica uništeni su putevi, pa do tih sela ne može da se dođe.
Imamo problema da odvezemo pet korisnika dijalize u Valjevo jer ne znamo da li je put prohodan, rekao je Starčević.

11.06 – Prema rečima prvog čoveka opštine Lučani, Mladomira Sretenovića, reka Bjelica je tokom noći naglo narasla, poplavila saobraćajnice u gradu i selima, a put u Đeraću je neprohodan. Voda je dospela i u krug fabrike Milan Blagojević, a poplava je veća nego pre 15 dana, kao i štete. Zabrinuti smo jer kiša i dalje pada, i nismo optimisti da će vodostaj uskoro opasti“, objasnio je on za Tanjug.

11.05 – Direktor javnog vodoprivrednog preduzeća “Beograd vode” Miloš Milovanović izjavio je danas da je zbog obilnih kiša najteža situacija u slivu Kolubare, a da od Save i Dunava još uvek ne preti opasnost.
Milovanović je rekao Tanjugu da kanalska mreža i svi sistemi u branjenim delovima Beogradu još uvek izdržavaju i mogu da prime ogromne količine vode.

10.43 – Načelnik Okružnog Štaba za vanredne sitauacije i načelnik Pomoravskog upravnog okruga Goran Milosavljević, izjavio je danas Tanjugu da je situacija zbog kiše, veoma teška na celom području Pomoravskog okruga.
“U Rekovcu je proglašena vanredna situacija, tamo deca ne idu u školu, alarmantno je u opštini Svilajnac kod Kušiljeva, u Jagodini izlila se Belica kod Trnave, ugrožene su kuće u Strižilu, Lovcima, Bagrdanu”, rezicirao je Milosavljević.

 

10.34 – Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se od jutros proglasi vanredna situacija u Užicu zbog poplava I evakuišu ugrožena domaćinstva na gradskoj plaži,naselju Turica i u prigradskim naseljima Zlakusa I Krvavci,izjavio je Tanjugu zamenik načelnika Gradskog štaba Vidoje Drndarević.
Drndarević ističe da će situacija u naselju Turica biti još teža ,jer su iz Srbija voda naložili, iz preventivnih razloga, ispuštanje vode iz akumulacije Vrutci od 30 do 60 kubika u sekundi.

10.29 – Štab za vanredne situacije opštine Trstenik proglasio je danas vanredno stanje na teritoriji opštine, iz napomenu da su ugrožena izvorišta, tako da je od jutros voda samo za tehničku upotrebu.
Prema rečima šefa Štaba i predsednika opštine Miroslava Aleksića, oba izvorišta, Zvezdan i Prnjavor, poplavljeni su i voda je od jutros samo za tehničku upotrebu, s tim što se ne može predvideti do kada će takvo stanje sa vodom trajati.

10.28 – Voda za piće za sada je bezbedna u svim gradovima koji su izloženi poplavnom talasu, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor Srbijavoda Goran Puzović, koji obilazi poplavljeno Valjevo.

10.26 – Saobraćaj na putu Velika Plana – Smederevska Palanka obustavljen je danas zbog izlivanja potoka, saopštili su Putevi Srbije. Usled nevremena i kiše obustavljen je saobraćaja i na putu Kula-Manastirica-Petrovac zbog izlivanja reke Vitovnice.

10.18 – stab za vanredne sitauacije opštine Rekovac proglasio je jutros vanrednu sitauaciju na celoj teritoriji opštine i doneo odluku da ne bude nastave u školama zbog izlivanja rečica Dulenke i Županjevke i razornih bujica sa okolnih brda.
Vatrogasci i policija u selu Loćika jutros oko četiri sata evakusila jednu osobu.

10.17 – U Preljini je zbog poplava počela evakuacija stanovništva, a situacija je kritična u svim mestima u blizni recnih korita, izjavila je Tanjugu Bojana Ikosinović iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva odbrane.
“Do sada smo u Preljini evakuisali oko 60 lica, a imamo ih preko hiljadu”, kazala je ona Tanjugu.

10.16 – Zbog opasnosti i ugrožavanja bezbednosti jutros su isključene trafostanice 110/x kV “Lazarevac” i “Lešnica”, jer se nivo vode podigao do komandne ploče, saopšteno je iz EPS-a.

10.15 – Načelnik Sektora za vanredne situacije Predlag Marić izjavio je danas da je zbog obilnih padavina situacija najdramatičnija u zapadnoj Srbiji i da je do sada ukupno evakuisano više od 500 ljudi. Marić je Tanjugu rekao da je evakuisdano stanovništvo smešteno u škole, kasarne i kod rođaka, kao i da se situacija menja iz sata u sat.
“Najdramatičnija situacija je u Valjevu, Osečini, Koceljevi, Preljinama, Loznici, Ljubovija, Obrenovcu, Lazarevcu. To će eskalirati, s obziroma na to da će padavine nastaviti i dalje. Tek se posle 12 za nijansu očekuje slabiji intenzitet , ali će padati do sutra po podne”, rekao je Marić.

10.07 – Potpredsednik vlade i ministar saobraćaja, infrastrukture i građevine Zorana Mihajlović rano jutros uputila se na teren, posle informacija da je saobraćaj na Ibarskoj magistrali otežan, a na pojedinim delovima u prekidu. Ministar i njeni saradnici zatekli su kod skretanja za Crljene poplavljen put i celo naselje, i jednu devojku, meštanku, koja je molila za pomoć, jer su i njena tri brata bila zarobljena u kući pod vodom. Mihajlović je obavestila službu za spasavanje iz sastava Republičkog štaba za vanredne situacije, koji su ubrzo stigli i čamcem krenuli u evakuaciju meštana tog naselja.

09.56 – Petlja Bubanj Potok – prolaz ispod autoputa, odnosno isključenje na obilaznicu u blokadi je zbog poplave, a zbog izlivanja reke na državnom putu Koceljevo – Osečina kod mesta Šabačka Kamenica saobraćaj je u potpunom prekidu.
Kako je saopštio Auto moto savez Srbije (AMS S), izlivanje reke u mestu Jazovnik u opštini Koceljeva uslovila je potpuni prekid saobraćaja.

09.55 – Na pruzi Kučevo – Majdanpek jutros je obustavljen železnički saobraćaj u blizini Kučeva zbog poplave, izjavio je Tanjugu direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

09.52 – Oko 200 kuća je poplavljeno u Preljini kod Čačka, usled izlivanja reke Čemernice, a u toku je evakuacija stanovništva, saopštio je danas Biro za saradnju s medijima MUP Srbije.

09.46 – Zbog kiše koja neprestano pada situacija je od jutros kritična i na području Kragujevca jer se izlila reka Uglješnica u prigradskom naselju Petrovac, izjavio je Tanjugu dežurni operater “Situacionog centra” Sveta Lazarević.
“Putni pravci iz Kragujevca ka Jovanovcu i Dulenima su u prekidu”, rekao je Lazarević i dodao da je zbog izlivanja Uglješnice u Petrovcu, poplavljen jedan broj domaćinstava u ulici Internacionalnih brigada.

09.40 – Štab za vanredne situacije u Valjevu doneo je odluku da se zbog izlivanja Kolubare evakuiše stanovništvo na levoj obali reke, pri čemu će prvi biti evakuisani građani koji žive na Ilidži, a zatim žitelji naselja Kolubara ispod železničke stanice, javljaju lokalni mediji. “U ta dva naselja upućeni su autobusi za prevoz ugroženih građana do kasarne ‘Živojin Mišić’, gde je obezbeđen smeštaj. Za njih će biti obezbeđena hrana i voda”, kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović.

09.34 – Štab za vanredne situacije u Valjevu doneo je odluku da se zbog izlivanja Kolubare evakuiše stanovništvo na levoj obali reke, pri čemu će prvi biti evakuisani građani koji žive na Ilidži, a zatim žitelji naselja Kolubara ispod železničke stanice, javljaju lokalni mediji. “U ta dva naselja upućeni su autobusi za prevoz ugroženih građana do kasarne “Živojin Mišić”, gde je obezbeđen smeštaj. Za njih će biti obezbeđena hrana i voda”, kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović.

09.25 – JP “Putevi Srbije” uveo je, na zahtev Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dežurnu telefonsku liniju preko koje će građani moći da se informišu o stanju na putevima 24 sata dnevno.
Dežurni telefoni u JP “Putevi Srbije” na koje će građani moći da se obrate su: 011/ 30 40 655, 011/ 30 40 666, 064/ 86 17 117, kao i na i mejl adresu [email protected].

09.16 – U opštini Trstenik poplavljeno je selo Grabovac, 30 kuća je ugroženo, a tri porodice su evakuisane. Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu predsednika opštine, voda u Trsteniku nije za piće već samo za tehničku upotrebu i zbog svega toga, na sednici Štaba za vanredne situacije jutros je u toj opštini proglašeno vanredno stanje.

08.56 – Zbog obilnih padavina Kružni put, ulaz u Leštane blokiran je u oba pravca, saopštio je danas Biro za saradnju s medijima MUP-a.
Vatrogasno spasilačke ekipe rade na spasavanju ljudi iz autobusa i automobila, navedeno je u saopštenju.

08.54 – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da će država pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prevaziđu štete nastale u poplavama, kao i da će jedan od prioriteta biti rešavanje problema zapuštenih kanala.
“Država će tražiti najbolja i urgentna rešenja, za najugroženije ćemo gledati da kroz repromaterijal, seme i đubrivo pomognemo proizvođačima da prevaziđu štete koje su nastale u poplavama”, rekla je Bogosavljević Bošković za RTS.

8.30 – Vodostaj Zapadne Morave je ponovo dostigao nivo kao u vreme poplava od pre dvadesetak dana, i reka je ponovo počela da plavi priobalje u Kraljevu. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je Tanjugu da se Morava izlila na nekoliko lokacija od Kraljeva do Vrnjačke Banje. Ibar je zasad u svom koritu i ne preti njegovo izlivanje, rekao je Kočović.
“Zapadna Morava je dostigla nivo kao kod poslednjih poplava. Izlila se u Grdici i Adranima u Kraljevu i u Novom Selu kod Vrnjačke Banje, a preti da ugrozi još mesta. Domaćinstva u priobalju Morave za sada nisu ugrožena, ali se za danas najavljuju obilne padavine na području Kraljeva, i svi smo u pripravnosti”, rekao je Kočović.

02.52 – Loznički kraj se suočava sa opasnošću od nabujalih reka, a najveća pretnja je Jadar koji je, kako je rečeno rano jutros, u donjem toku probio deo nasipa i izliva se u pravcu naseljenih mesta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO