Englesku zahvatila superoluja, vetar duva i preko 130 km/h

0334007.73

Oluja s vetrovima snage uragana zahvatila je južni deo Velike Britanije i izazvala poplave. Otkazano je oko 130 letova na londonskom aerodromu Hitrou, piše Tanjug a prenosi B92.

Meteorolozi navode da je Britaniju zahvatila jedna od najgorih oluja u prethodnih nekoliko godina.

U prekidu su i linije brzog voza između centra Londona i aerodroma Getvik i Stansted, dok je zatvorena i luka u Doveru zbog čega ne idu ni trajekti do Francuske. Otkazane su i neke regionalne železničke linije, a neki putevi su zatvoreni zbog oborenih stabala.

BXpyF1pCYAApqpb

Putnicima je preporučeno da provere stanje pre početka puta, pošto se očekuju i masovna otkazivanja polaska vozova iz Londona zbog opsnosti od vetra i pada stabala.

Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) saopštila je da se očekuje da letovi na daleke destinacije rade normalno, ali da bi domaće linije i linije ka Evropi mogle biti smanjene zbog očekivanih otkazivanja poletanja. Kompanija navodi da letovi s Getvika i aerodroma Siti neće biti poremećeni.

Bez struje je ostalo oko 7.000 domanćistava na jugozapadu Engleske, dok su na jugu zemlje izdata upozorenja zbog mogućih poplava.

Na ostrvu Vajt na jugu Engleske zabeležbni su vetrovi brzine 160 kilometara na čas, dok su na kopnu zabeležni vetrovi brzine 125 kilometara na čas.

Oluja je sinoć pristigla do jugozapadne obale Engleske, a procenjuje se da bi u prvih šest do devet sati moglo da padne između 20 i 40 mililitara kiše, uz šanse za poplavu na pojedinim područjima.

Na severozapadu Francuske je jutros bez struje ostalo čak 30.000 domaćinstava, kao posledica rušenja dalekovoda usled jakog vetra brzine od čak 133 kilometra na sat, saopštila je elektroenergetska kompanija ERDF.

Prva žrtva superoluje: Tinejdžerka poginula na spavanju kad joj se drvo obrušilo na kuću

Oluja je odnela i prvu žrtvu, sedamnaestogodišnju devojku iz Kenta. Prema pisanju britanskog “Gardijana”, u naletu oluje stradala je tinejdžerka, pošto se stablo obrušilo na montažnu kuću u kojoj je nesrećna devojčica u tom trenutku spavala.

Britanska Meterološka služba je upozorila na mogućnost rušenja stabala, oštećenja zgrada i poremećaja u snabdevanju električnom energijom i u saobraćaju, prenela je agencija AFP.

Prema prvim izveštajima, vetar velike jačine iščupao je iz korena stotine stabala na jugu Britanije, zbog čega su putevi blokirani. U zapadnom predgrađu Londona Hounslou jedno stablo se obrušilo na benzinsku pumpu i izazvalo eksploziju sa kojom se trenutno bori vatrogasna brigada.

393931_oluja-britanija-nove-foto-reuters-1_ff

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO