Erdogan: Nacionalno piće nije rakija već ajran

erduan2
Premijer R. Turske

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uspio je da podijeli javnost u zemlji izjavom da nacionalno piće Turske nisi ni pivo ni rakija već ajran, nealkoholni jogurtni napitak. 

“Pivo je, nažalost, predstavljeno kao nacionalno piće, ikao to nije. Naše piće je ajran“, rekao je Erdogan, misleći na osvježavajući napitak koji se pravi od jogurta, vode i soli i koji se često konzumira sa mesom.
On je ovo rekao otvarajući simpozijum u Istanbulu o globalnoj politici o alkoholu.

Iako ova izjava nije kontroverzna, ova tema je veoma osjetljiva u Turskoj na koju sekularisti, skoro po pravilu, veoma burno reaguju.

Erdogan je podsjetio da se tokom vladavine sekularista, koji su sada opozicija, državno promoviranje alkohola graničilo s propagandom. “Ne postoji način da branite konzumiranje alkohola kao način života, a koje ne donosi nikakvo dobro zajednici, već upravo suprotno nanosi štetu društvu“, rekao je Erdogan.

Ubrzo nakon što je Erdogan ovo izjavio društvene mreže bile su prepravljene komentarima konzervativnih muslimana s jedne strane i sekularista sa druge.

Sekularisti tvrde da je nacionalno piće rakija, jer je i “otac moderne” Turske Kemal Ataturk konzumirao to piće i često je fotografisan kako drži čašicu u ruci.

Konzervativci tvrde da jogurt jeste nacionalno piće, jer se pije i u džamijama, ali mnogi smatraju da se ovakvim izjavama Erdogan upliće u privatne živote građana.

Protivnici Erdogana tvrde da njegova vlada, koja ima korijene u političkom islamu, potkopava sekularne temelje Turske, a priča o alkoholu je samo jedan aspekt problema.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO