Evropol našao najveću fabriku droge

Evropol je izvršio raciju u najvećoj fabrici sintetičke droge u evropi, na jednoj napuštenoj farmi Belgiji

0710007.73

U operaciji je uhapšeno pet osoba, četiri holandska državljanina i jedan Belgijanac, a zaplenjeno je 35 tona hemikalija, ukupne vrednosti od oko tri miliona evra, piše B92.

Fabrika u kojoj se proizvodio ekstazi zauzimala je oko 1.000 kvadratnih metara, saopštio je Evropol.Kako se navodi u saopštenju Evropola, u pitanju je najveća ilegalna laboratorija tog tipa ikada otkrivena u Evropi.

“Nakon racije 18. oktobra, belgijska policija je, uz podršku eksperata Evropola, pronašla veliku fabriku droge na staroj farmi svinja u blizini Opglabeka, na severozapadu zemlje, blizu granice sa Holandijom. Veruje se da su uhapšene osobe članovi dobro organizovane međunarodne kriminalne grupe”, navodi se u današnjem saopštenju Evropola.

Laboratorija je bila opremljena posebno izrađenom opremom i mogla je da proizvede nekoliko stotina kilograma MDMA nedeljno.

0717007.74

“Uz uličnu cenu koja se kreće između 2.250 evra do 6.000 evra po kilogramu, pretpostavlja se da je ova laboratorija imala mesečni novčani obrt od nekoliko miliona evra”, navodi Evropol.

Evropol je objavio da je u prvih deset meseci ove godine otkrio podjednak broj ilegalnih laboratorija ove vrste kao u istom periodu 2012. godine, ali je istakao da je količina hemikalija skoro udvostručena.

“Ovo nije prva racija ovog tipa u poslednje vreme i očekuje se da će u ruralnim krajevima, na sličnim lokacijama Belgije i Holandije biti otkriveno još ovakvih postrojenja, ukazuje na rastuću pretnju u Evropskoj uniji. Masovna proizvodnja sintetičkih droga se vratila u Evropu i naš prioritet će biti da otkrijemo sve odgovorne”, rekao je načelnik Evropolovog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Mihael Rošenbah.

Evropol je objavio i da je 21. oktobra na istom mestu izbio veliki požar i da se ne sme odbaciti mogućnost da je u pitanju “pokušaj da se prikriju dokazi”.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO