Filipini: Samo u jednom gradu 4.000 žrtava tajfuna

PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

MANILA – Razorni tajfun “Hajan” je samo u gradu Taklobanu na filipinskom ostrvu Lejte odneo živote najmanje 4.000 ljudi, saopštile su danas tamošnje vlasti a prenose agencije.

Priobalni grad Takloban praktično je uništen 8. novembra kada je preko njega protutnjao tajfun i izazvao talase visoke pet metara.

Udari vetra u zoni nevremena dostizali su brzinu od 105 metara u sekundi, navodi Itar-Tas s.

Na ostrvu Lejte, kao i na susednim ostrvima još postoje oblasti pogođene tajfunom koje su nedostupne spasiocima, saopštili su juče predstavnici UN.

Rojters navodi da podaci taklobanskih vlasti pokazuju da broj žrtava daleko premašuje prošlonedeljnu procenu filipinskog predsednika Beninja Akina da će ukupan broj žrtava biti između dve i dve i po hiljade.

PHILIPPINES-TYPHOON

UN su saopštile juče da je u udaru tajfuna poginulo 4.460 ljudi, što je potvrdila i filipinska vlada.

AP iz Taklobana prenosi izjavu predstavnika vlade da su potrebe za pomoći ogromne, a Frans pres da su američki vojnici na taklobanskom aerodromu istovarili određenu količinu pomoći potrebne pogođenom stanovništvu.

Francuska agencija podseća na jučerašnju izjavu zamenice generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Valeri Amos da humanitarna pomoć za izgladnele i preživele stanovnike ne stiže dovoljno brzo na Filipine.

Prema podacima UN, 920.000 Filipinaca ostalo je bez kuća u naletu tajfuna.

sandzakhaber / izvor: tanjug / foto: cbs.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO