Gori zgrada Vlade u Tuzli

Tuzla/Sarajevo — U Tuzli su u toku žestoki sukobi demonstranata i policije. Gori zgrada vlade tuzlanskog kantona, u koju su upali demonstranti, rušeći sve pred sobom

Demonstranti sada iskaču iz zgrade iz koje kulja gust crn dim, a policija je morala potpuno da se povuče. Naselju u kom je zapaljena zgrada vlade isključena je struja, iz preventivnih razloga. Kako prenosi Dnevni avaz, jedno vatrogasno vozilo pokušava da ugasi vatru, dok demonstranti demoliraju vozilo vlade.

Prema nekim porcenama ispred zgrade vlade je oko tri hiljade ljudi, a mnogi demonstranti drže crvene kartone u rukama i uzvikuju “revolucija”. Bačeno je i nekoliko dimnih bombi, a lete boce, kamenje i čuju se topovski udari, prenosi Dnevnik.hr.

Dnevni avaz prenosi da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač poslao nove jače policijske snage u Tuzlu.

Protest je počeo oko podne, i ovo je treći dan za redom da Tuzlaci, nezadovoljni svojim ekonomskim položajem traže pravdu na ovaj način. Pred sam protest pomoć tuzlanskim policajcima stigla je iz drugih gradova.

U međuvremnu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija. Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.
Takođe, i građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, najavili su proteste u znak solidarnosti sa demonstrantima Tuzle.

Protesti su već počeli u Sarajevu, gde je blokiran saobraćaj, Prijedoru, Jajcu, Bugojnu, Živinicama, Orašju, Lukavcu, Banjaluci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu…

U Visokom je još jutros na betonskom mostu osvanuo transparent na kojem je ispisana poruka “Imaš ti šta para” a poruka je okrenuta u pravcu Opštine. I u ovom gradu su za danas zakazani protesti u znak podrške Tuzlacima, koji protestuju već tri dana.

Na jučerašnjem skupu u Sarajevu demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i više sati blokirali glavnu saobraćajnicu na Skenderiji, a zgradu Vlade gađali su jajima i kamenicama. Putem Fejsbuk grupe “Protesti Živinice” pozvani su svi meštani da dodju u 13 sati ispred zgrade opštine kojima je poručeno da “ova lokomotiva u propast vodi”.

Građani Jajca takođe su najavili mirno okupljanje ispred Opštine u znak podrške Tuzlacima a tamošnji načelnik policije podržava mirno okupljanje i voljan je, ukoliko je potrebno, da da policijsku pratnju za učesnike protestne šetnje.

U Bihaću su se nezadovoljni građani već okupili, pre vremena, na Gradskom trgu pozivajući vladajuće strukture na opštinskom i kantonalnom nivou da podnesu ostavke. Medju okupljenim gradjanima je i nekoliko policajaca.

Neformalna grupa mladih u Zenici uručiće na današnjim protestima u tom gradu listu zahteva predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ukoliko se pojave. Od kantonalne policije traže da odbace opremu i pridruže se sugrađanima u borbi za osnovna ljudska prava, a od vlade ostvarivanje niza ekonomskih i socijalnih zahteva, između ostalog, da članovi vlade trećinu primanja uplaćuju na račun koji bi bio javno dobro.

Neformalna grupa građana najavila je okupljanja i ispred opštine u Jajcu nezadovoljnih iz svih kategorija, a protesti će se i danas nastaviti u Mostaru, gde je juče blokiran saobracahaj i zapaljen kontejner.

U Livnu su protesti zakazani za ponedeljak, u organizaciji Fejsbuk grupe pod nazivom “Pokret za spas Livna”, kada će se održati šetnja od opštine do zgrade Vlade Hercegovačko-bosanskog kantona. Na mirne proteste su pozvani obespravljeni radnici uništenih livanjskih firmi, sportskih klubova, a organizatori pozivaju “i mlade i stare” da im se priključe radi, kako kažu, osiguranja bolje budućnosti.

Protestan šetnja održava se i u Banjaluci.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO