Gul i Izetbegović održali zajedničku konferenciju za novinare

Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon privatnog razgovora su održali zajedničku konferenciju za novinare u predsjedničkoj palati Cankaya.

Predsjednik Gul je istakao da Tursku i Bosnu i Hercegovinu povezuju duboko ukorijenjeni historijski odnosi i ljudske veze, rekavši: ”To su vrlo snažni i posebni odnosi. Turska je uvijek podržavala BiH i nastaviće da pruža podršku i ubuduće”.
Gul je kazao da su bilateralni odnosi između Turske i BiH na odličnom nivou, te da su tokom razgovora razmatrani eventualni koraci ka unaprijeđenju odnosa, posebno na ekonomskom planu. Gul je kazao da trgovinski obim između dvije zemlje iznosi oko 400 miliona dolara.
Predsjednik Abdullah Gul je kazao da je ujedno razmatrana i najnovija situacija po pitanju procesa priključenja BiH NATO savezu i Evropskoj uniji, te da su raspravljali o neophodnim koracima.
”Posebno želim podvući da očekujemo napredak u pogledu procesa pristupanja BiH NATO-u”, kazao je turski predsejdnik.
Predsjedavajući Predsejdništva Bakir Izetbegović je pak kazao da je svima poznat intenzitet u odnosima Turske i BiH, te da je Turska sa aktivnostima koje je poduzela u BiH obnovila mostove između dva društva, kako historijske, tako i duhovne.
Izetbegović je kazao da je Turska dala važan doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine, dodavši:
“Možda naš trgovinski obim nije na željenom nivou, ali se nadamo da će se dodatno povećati u budućnosti. Trebaju nam poticaji, naročito u oblasti poljoprivrede i industrije. Kredit od 100 miliona eura koji je dala Turska koristi se u projektima za poljoprivredni razvoj i povratak raseljenih lica”.
Tokom susreta Gula i Izetbegovića potpisan je memorandum o razumijevanju u vezi saradnje željeznica i osnivanju fabrike transformatora.
izvor.AA TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO