Hapšenje u Vatikanu: Biskup skinuo sa računa banke 600.000 evra!

biskupi-tanjug

Biskup Nuncio Skarano uhapšen je zbog navodnog plana da unese 20 miliona evra u Italiju iz Švajcarske avionom italijanske vlade.

Skarano je optužen za krađu, korupciju i druge optužbe u vezi tog plana, koji nije sproveden do kraja, rekao je njegov advokat Silverio Sika, prenela je agencija AP.

Sika je rekao da je Skarano bio posrednik u operaciji – prijatelji su zatražili od Skarana da interveniše kod finansijskog posrednika Ðovanija Karencija da im vrati 20 miliona evra koje su mu dali da investira.

Skarano je ubedio Karencija da vrati novac i italijanski agent tajne službe Mario Cito otišao je u Švajcarsku da bi vratio novac avionom italijanske vlade, rekao je advokat.

Međutim, plan je propao jer je Karencio odustao od obećanja. Italijanska policija uhapsila je i Karencija i Zita. Skarano, računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, uhapšen je u parohiji u predgrađu Rima, rekao je njegov advokat.

Skarano je još pre nekoliko sedmica suspendovan sa svojih dužnosti zbog istrage koja se vodila u njegovom rodnom gradu Salernu.

U toj istrazi, Skarano je optužen da je skinuo sa računa Vatikanske banke ukupno 600.000 evra, uzimajući s vremena na vreme po 10.000 evra obično da bi davao prijateljima koji su njemu davali čekove.

Potom bi Skarano deponovao čekove u italijansku banku radi otplate hipoteke. Portparol Vatikana nije bio dostupan za komentar.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, najavio je pre dva dana osnivanje specijalne komisije koja će kontrolisati aktivnosti skandalima pogođene Vatikanske banke, kako bi ta institucija poslovala u skladu sa misijom crkve.

Osnivanje petočlane komisije, u kojoj su četvorica crkvenih velikodostojnika i jedan profesor sa Harvarda, predstavlja najoštriji potez koji je papa preduzeo kako bi se uhvatio u koštac sa aktivnostima banke, koje su u proteklih nekoliko decenija bacile senku na ugled Rimokatoličke crkve.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO