IBRAHIMOVIĆ: Ja sam Bošnjak sa dna kace!

jedan od najboljih napadača svijeta, Zlatan Ibrahimović, to valjda svi već znaju, porijeklom je Bosanac.

France Soccer Champions League

Zlatanov otac Šefik rođen je u Bijeljini, a na Zlatanu se lijepo može vidjeti, iz više “uglova”, da je riječ o klasičnom Bosancu.

“Drago mi je da je knjiga o mom Zlatanu izišla i na bosanskom, nakon silnih prevoda na sve značajnije svjetske jezike, da se i u BiH vide njegovi uspjesi, ali i razbiju fame i izmišljotine. Teško mi kao njegovom babi padaju neistine i puke laži. Evo, vidi, „Express“ od 22. marta 2007, i članak pod naslovom, nakon izjave Tofka Dedića Toftija da smo Romi. Kazao sam: „Nisam Rom, nego Bošnjak sa dna kace”, priča Šefik Ibrahimović, pa nastavlja:

“Moj rahmetli babo Zećo je klanjao pet vakata u džamiji u centru Bijeljine, udaljenoj od naše kuće stotinjak metara, svi Bijeljinci to znaju. Mati Vasva je djevojački Džinićka. Ali, pustimo to… zarekao sam se da više ne demantujem napise o Zlatanu! Nažalost, i dalje pišu da je peder, izmišljaju izjave, svi žele na osnovu njega da se pokažu. Sav ovaj materijal koji imam u mom stanu poslužiće i za snimanje filma.”

“Zlatan je, između ostalog, dobio šest zlatnih lopti (pet zaredom), nadam se biće i sedma ove godine. Nadam se i njegovom uspjehu sa Švedskom na Europskom fudbalskom prvenstvu. Ovdje su svi njegovi dresovi, zatim dresovi drugih fudbalera koje je dobio na poklon, lopte, članci iz svjetske štampe… ”, kazao je Šefik Ibrahimović, otac Zlatana Ibrahimovića za Bosansku poštu, list bh. dijaspore u Skandinaviji.

U razgovoru za taj list, kojeg prenosi Slobodna Bosna, Šefik je podsjetio na svoj i životni put svioga sina u Švedskoj. Šefik Ibrahimović je rođen u Bijeljini, a u Švedskoj je od 1977.

“Došao sam u Malmö, kod sestre Hanife, koja je ovdje živjela, a prije toga sam radio u Sloveniji. Radio sam na održavanju zgrada, kasnije u štampariji. Oženio sam se 1977. sa Jurkom, koja je iz Škabrnje kod Zadra, s njom imam kćerku Sanelu (1979) i Zlatana (1981), kasnije smo se razveli, a iz prvog braka imam sina Sapka (1973), rođen u Bijeljini. Evo, u Malmöu sam za ovih 35 godina dobro posijedio.”

Šefik se, kao što je poznato, bavi i muzikom. Snimio je četiri CD-a, a sad priprema i peti, na kojem će biti devet pjesama s različitom tematikom. Tekstove sam piše, a sve snima u studiju u Njemačkoj.

O sinu Zlatanu kaže kako je on njegov ponos!

“Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me je on slušao cijelo vrijeme. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu sa četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece jer je baratao loptom jako dobro. Svi su već tada govorili da će on biti uspješan fudbaler.

“Kao junior igrao je u Malmö BI, BK Flagg, FBK Balkan i Malmö FF, a kao senior za Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, FC Barcelonu i AC Milan. Mislim da je moja uloga, posebno dok je bio dječak, i kasnije omladinac, bila veoma značajna u njegovom razvoju. Još uvijek se svakodnevno konsultujemo o svim važnim stvarima. Ili, da sam se oženio, nakon razvoda s Jurkom, pitanje je da li bi moj Zlatan bio ovo što je danas.”

“Zlatan je na mene, ja sam visok 187 a on 193 cm. Moji unuci Maximilian i Vincent obraduju se kad su ovdje i kad dođu kod mene, imam za njih posebne igračke u stanu”, dodao je otac Zlatana Ibrahimovića.

ZNAMO.  BA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO