Ispraćaj žrtava srebreničkog genocida: Stotine građana, Fatiha i cvijeće na sarajevskim Markalama -Video

ispracaj-zrtava-srebrenickog-genocida-stotine-gradana-fatiha-i-cvijece-na-sarajevskim-markalama

Više stotina građana Sarajeva, učeći Fatihu, sa cvijećem u rukama, dočekali su ispred pijace Markale, gdje su se tokom rata u BiH desila dva masakra u kojima je stradalo na desetine nevinih civila, konvoj sa posmrtnim ostacima 409 žrtava genocida u Srebrenici.

Tri kamiona sa tabutima, koji su jutros krenuli na put ka Potočarima iz mrtvačnice Gradskih grobalja u Visokom, zaustavljena su i na ovom mjestu, nakon što su sa cvijećem i uz učenje Fatihe ispraćeni od brojnih građana ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Prethodno je konvoj stao uz spomenik ubijenoj djeci Sarajeva. Počast žrtvama odali su danas članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kavazović, ratni komandant Srebrenice Naser Orić, brojni zvaničnici, građani Sarajeva…

Za razliku od prethodnih godina, kada su rijetki ispraćali tabute sa žrtvama srebreničkog genocida, danas se na ulicama Sarajeva, kroz koje je konvoj prolazio, okupilo nekoliko hiljada građana Sarajeva.

Tabute sa posmrtnim ostacima, među kojima se nalazi najmlađa žrtva genocida, bezimena beba Muhić, kao i najstarija žrtva, Edhem Rahmanović rođen 1919. godine, te još 44 maloljetnika, svako je želio ispratiti na svoj način, neko tihim izgovaranjem molitve, neko kačenjem cvijeta na ceradu kamiona, a neko minutom šutnje, sa suzama u očima. Počast žrtvama na svoj način odali su i radnici sa pijace Marakle.

Nedugo nakon prolaska kolone sa tabutima ubijenih žrtava genocida, na nebu iznad Sarajeva čula se grmljavina. I vjetar je počeo da puše jače.

Ovo je jasan znak, čulo se potiho među okupljenim građanima Sarajeva.

Konvoj je potom nastavio ka sarajevskoj Vijećnici odakle će nastaviti put preko Han-Pijeska i Vlasenice do Srebrenice gdje bi trebali stići poslije 15. sati. U četvrtak, 11. jula, u Potočarima će biti klanjana kolektivna dženaza.

U Potočarima je do sada obavljeno 12 kolektivnih dženaza. Nakon 11. jula u tom mezarju biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO