Izrael odobrio plan izgradnje sinagoge naspram džamije el-Aksa

Izraelske vlasti su odobrile plan izgradnje jevrejske sinagoge u neposrednoj blizini kompleksa džamije el-Aksa u Kudsu (okupiranom dijelu Istočnog Jerusalema), saopšteno je iz Fondacije za zadužbinu i očuvanje el-Akse.
“Planirano je izgradnje sinagoge na 200 metara zapadno od kompleksa džamije el-Aksa,” saopštili su iz Fondacije koja je posvećena očuvanju džamije od stalnih naleta Izraelaca.
“Sinagoga će biti četvorospratna građevina, sa kupolom na vrhu i velikim podzemnim prostorom.”
Iz Fondacije je nadalje naglašeno da su izraelske vlasti već izgradile blizu 100 sinagoga u i oko Starog grada Kudsa.
“U posljednjih nekoliko godina, izraelske vlasti su izgradile dvije ogromne sinagoge. Prva je nazvana Ruševina, jer je izgrađena na ruševinama džamije u naselju eš-Šaraf. Druga je nazvana Beit Yitzhak, a izgrađena je na vakufskom zemljištu, 50 metara od kompleksa el-Aksa.”
“Jevrejski ekstremisti koriste sinagoge kao polazišta iz kojih počinju njihovi nasilni upadi u kompleks el-Aksa,” saopštili su iz Fondacije za zadužbinu i očuvanje el-Akse.
U posljednjih nekoliko mjeseci, grupe ekstremnih jevrejskih doseljenika, često u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, upadale su u džamijski kompleks – jedno od tri sveta mjesta za sve muslimane svijeta.
Njihovi česti upadi izazivaju bijes kod palestinskih muslimana i nerijeko rezultiraju nasilnim sukobima.
Jevreji ovaj rejon nazivaju “Hram na brdu” tvrdeći da je to mjesto na kome s nekad bila smještena dva važna jevrejska hrama.
Izrael je okupirao Kuds 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata. Samoproglašena jevrejska država je 1980. godine anektirala cijeli “Sveti grad”.
Palestinci pak žele el-Kuds za glavni grad njihove buduće države.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO