Jezivo predviđanje UN-a: Poplave, suše i glad prete da unište čovečanstvo

U do sada najoštrijem upozorenju UN-a stoji da bi čovečanstvo moglo u budućnosti da se suoči sa poplavama, sušama, talasima vrućine i šumskim požarima, jer se klimatske promene pogoršavaju.

Izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama ( IPCC ), objavljen u Ikohami, navodi se da se uticaj globalnog otopljavanja već oseća, a uticaj će biti primetniji sa svakim povećavanjem temperature.

Bela kuća shvatila je ovaj izveštaj ozbiljno, i kao poziv na akciju. Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da ne sme više da se čeka, jer bi posledice mogle da budu katastrofalne.

1. Glad

Prema izveštaju UN-a, doći će do problema s nabavkom hrane, zbog smanjenih rodova pšenice, pirinča i kukuruza.

2. Bolest

Istovremeno, promena klime će pojačati postojeće zdravstvene tegobe, a više će ljudi umirati zbog vrućine, loše ishrane i bolesti.

3. Rat

Stručnjaci UN-a su ocenili kako bi rast temperatura mogao doprineti većem riziku nastanka nasilnih sukoba zbog pogoršanja problema kao što je siromaštvo.

Osim što se i dalje poziva na smanjenje emisija štetnih gasova, poziva se na pomoć ranjivima da se lakše prilagode na “već neizbežne uticaje klimatskih promena”.

Dakle, više nije reč o sprečavanju, već o pripremanju na neizbežno.

sandzakhaber / Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO