Južni tok startuje 24. novembra!

Radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće 24. novembra ove godine, a realizacija tog projekta, vrednog 1,7 mililjardi evra, od izuzetnog je značaja jer promoviše privredu Srbije, zaključeno je tokom današnjih susreta predstavnika političkog vrha Srbije i delegacije ruskog Gasproma.

reg-gasovod

Realizacija ovog projekta privredu Srbije podiže za jednu lestvicu u regionu i promoviše je u značajan ekonomski faktor ne samo na Balkanu, nego i u celoj Evropi, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa delegacijom koju je predvodio predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, a u kojoj je bio i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčeniko
Tačan datum početka izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji dogovoren je danas na sastanku ruske delegacije sa premijerom Ivicom Dačićem, koji je projekat ocenio kao jednu od najvrednijih investicija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.
Ruska strana je predložila da tom prilikom svečano budu potpisana još tri dokumenta: sporazum o transportu gasa kroz Srbiju, sporazum o finansiranju srpskog udela i posebni ugovor sa Vladom Republike Srbije.
Narednih dana će biti utvrđeni svi tehnički detalji i parametri za početak radova na gasovodu Južni tok, navedeno je u saopštenju.
U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum sprovede, a za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar, naglasio je Dačić, navodi se u saopštenju.
Na sastanku Milera sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem naglašen je značaj potpisivanja sporazuma o finansiranju i izgradnji gasovoda Južni tok, kao i sporazuma između Srbijagasa i Gasproma o transportu gasa.
Planirano je da radove izvode srpske kompanije, navodi se u saopštenju sa sastanka i navodi da je bilo reči i o izgradnji dodatnih krakova gasovoda prema Makedoniji i Republici Srpskoj.
Na sastanku su razmatrane mogućnosti o vraćanju starih dugova, i zaključeno je da se do kraja godine moraju pronaći načini da se oni zatvore.
Miler je rekao da je Južni tok jedan od najvećih projekata u Evropi i zahvalio srpskoj strani na napornom radu da se reše sva pitanja vezana za otpočinjanje njegove izgradnje.
Što se ostalih projekata Gasproma tiče, Miler je rekao “da je bilo određenih nesporazuma sa Ministarstvom energetike Republike Srbije, kada se u određenim aspektima primetilo ne samo odsustvo saradnje, već i bilo kakvog dijaloga sa NIS-om, ali je izrazio nadu da će sve poteškoće koje su tom prilikom nastale vrlo brzo biti otklonjene i svi nesporazumi rešeni”.
Miler i Nikolić su razgovrali i o novim projektima koje Naftna industrija Srbije namerava da realizuje u Srbiji i regionu, navodi se u saopštenju.

87183-gasovod01-reuters-foto-david-w-cerny

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO