Južni tok za početnike: Godišnja zarada 200 miliona evra

404633_03_ff

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu u nedelju je označen svečani početak radova na deonici “Južnog toka” kroz Srbiju, koji će našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost.

Izgradnjom deonice gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju, građani treba da očekuju jeftiniji gas. Više neće biti rizika vezanih za tranzit iz Rusije do srpskih potrošača. Srbija sada plaća jednu od najviših tranzitnih taksa u Evropi za gas.

Ovaj gasovod otvara mogućnost izgradnje elektrana na gas, što takođe povećava energetsku stabilnost zemlje. Godišnja zarada Srbije od „Južnog toka“ će biti 200 miliona evra – to je prihod od tranzitne takse. Od te zarade otplaćivaće se kredit dobijen od „Gasproma“.

Inače, projekat „Južni tok“ je gasovod za transport prirodnog gasa iz Rusije u jugoistočnu i centralnu Evropu, koji će proći kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju do Italije.

Ideja da se izgradi gasovod nastala je da bi se zadovoljile potrebe Evrope za prirodnim gasom. Procenjuje se da će cela trasa omogućiti da se zadovolje energetske potrebe 38 miliona evropskih domaćinstava.

Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.

– Dugo ste čekali, počnite – rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnički direktor kompanije “Južžni tok” Pavel Persidski prethodno je iz Ssajkasa javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je priključenje na Južni tok prvi kapitalni projekta posle više decenija i da će Srbija biti značajno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdani energetski partner u regionu.

Svečanoj ceremoniji u Palati Srbije u Beogradu, pored predsednika Nikolića i premijera Dačića, prisustvovali su ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, prvi poptpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora “Gazproma” Aleksej Miler i direktor “Srbijagasa” Duššan Bajatović.

Gasovod “Južni tok” jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vredna više od 1,9 milijardi evra, koja će Srbiji doneti još bolji geostrateški značaj i poziciju.

Izgradnju “Južnog toka” kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je od 2016. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO