Kada se gradila Titova vila “Gorica”, nije se pitalo za cijenu

Od elitne vile na Gorici nadomak Bugojna, omiljenog odmarališta Josipa Broza Tita, danas su ostali samo zidovi, unutar kojih se okupljaju narkomani. Samo nekoliko metara dalje, u ostacima vile Branka Mikulića, bivšeg predsednika Saveznog izvršnog veća Jugoslavije, napravljena je neka vrsta divljeg azila za pse. Zanimljiva je sudbina ove dve luksuzne građevine koje su bile neka vrsta simbola moći Jugoslavije.

Titova rezidencija nekad

Krajem jula 1993. godine ekstremni deo HVO-a zapalio je obe vile, koje su pre toga bile pretvorene u komandni centar. Imovinskopravni odnosi ni danas nisu rešeni. Iako je bilo interesenata, posebno iz bogatih arapskih zemalja, Titovo odmaralište nije obnovljeno.

 

 

Priče o Titovim dolascima u Bugojno i danas se mogu čuti. Čak se “na crno” mogu kupiti pojedini predmeti koji su krasili vitrine predsednika Jugoslavije.

Vila Gorica napravljena je 1968, a tokom svog života Tito je tačno 17 puta dolazio u Bugojno, gde je, osim lova, obavljao i državničke poslove.

 

Stariji meštani i danas vole reći da mu je Bugojno bilo omiljeni grad. U njemu je proveo 165 dana, mnogo više nego na Brionima ili u Karađorđevu. Profesor istorije iz Bugojna Mirsad Bušatlija, autor knjige “Povijest Bugojna”, u kojoj je posebno poglavlje posvetio Titovoj vili, kaže da se dolasci predsednika Jugoslavije podudaraju s naglim razvojem ovog grada, koji uskoro nakon toga nalazi na četvrtom mestu po životnom standardu u bivšoj državi. Domaćin mu je bio Mikulić, veliki lokalpatriota, Bugojanac zaslužan za razvoj ovog grada.

Koliko su Bugojanci voleli Tita, govori anegdota koja se i danas prepričava. “Naš tadašnji načelnik Stjepan Domaćinović, želeći polaskati Titu, jednom prilikom mu je kazao: ‘Druže Tito, ne brinite se, dok je nas Bugojanaca, bit će i medveda’, priča nam Bušatlić, aludirajući na Titovu sklonost lovu.

On kaže da je Tita mnogo toga vezalo uz Bugojno. Između ostalog, i trofej mrkog medveda kojeg je ustrelio na Koprivnici, a s kojim je na sajmu u Marseju, u Francuskoj, 1977. godine osvojio titulu svetskog šampiona.

Vila Gorica je 1984. godine za vreme Titovog rođendana pretvorena u muzej pod nazivom “Tito u ovom kraju”. U njemu su bili izloženi predmeti koje je koristio u svakodnevnom životu, kada je dolazio u Bugojno, a posebno lovački trofeji.

 

Mnogima i mrtav smeta: Maršal Tito

 

Titova vila na Koprivnici, koja se nalazi između Bugojna i Kupresa, nešto je starija od one na Gorici. Tokom rata takođe je devastirana i minirana. Stari Bugojanci vole reći da je ovo jedno od najlepših lovišta u Evropi.

Prvi su to shvatili Austrijanci, koji su ovde lovili još tokom Austro-Ugarske monarhije. Čak je četrdesetak bogatih Bečlija početkom prošlog veka imalo svoje vile na Koprivnici…

 

Pokrenut proces

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić pojasnio nam je da vlasništvo nad ovim kompleksom, u koji spada i vila, nekadašnji hotel “Akvarijum” te vila Branka Mikulića, nekadašnjeg visokog jugoslavenskog funkcionera, dijeli nekoliko pravnih lica.

 

– Vila “Gorica” spada u nadležnost Šumsko-privrednog preduzeća. Jedan dio je u općini Gornji Vakuf, drugi u općini Bugojno. Mi smo pokrenuli proces s Vladom SBK i Vladom FBiH, koji traje duže od pet godina, da se to prenese na najniži nivo – lokalni. Međutim, sve to ide sporo, stalno se nešto čeka – kaže Ajkunić.

 

Vila Branka Mikulića, također, propada

 

On ističe da se radi o vrlo atraktivnim objektima te da imaju velik turistički potencijal.

– Općina ima plan da se tu ponovo sagradi neka vrsta odmarališta. Postoje tu šumske staze za šetnju, moglo bi se razvijati lovstvo… Postoji veliki interes turista, međutim, kako sada stvari stoje, nastavit će da propada, što je velika šteta – dodaje Ajkunić.

Ekipa “Dnevnog avaza” obišla je ovu građevinu koja danas predstavlja ruglo ovog dijela grada, a Bugojanac Mirsad Teskeredžić, jedan od radnika koji je učestvovao u gradnji ovog kompleksa, ispričao nam je manje poznate detalje o izgradnji.

– Šta god da je Tito poželio, moralo se ispuniti. Tu smo ugrađivali električna klizna vrata, za koja ja nisam nikad čuo, a pogotovo ih vidio. Imao je podzemne bazene, kao i vanjske i unutrašnje kamine. Koristili su se samo najbolji i najkvalitetniji materijali te mnogobrojne tehničke inovacije – prisjeća se Teskeredžić.

 

Teskeredžić: Učestvovao u gradnji kompleksa

 

Zbog čistog i svježeg zraka, Tito je u okolini Bugojna više vremena provodio nego na Brijunima.

Česti boravci

– Znao je ovdje biti i po 15 dana. Vilu je koristio za odmor, ali je u njoj primao i visoke zvaničnike drugih država te obavljao važne razgovore. Stalno je govorio da tu ima najbolji san. I danas postoje šumske staze kojima je šetao i koje je koristio kada je išao u lov – dodaje Teskeredžić.

Pripadnici HVO-a vilu digli uzrak

Za vrijeme agresije na BiH vilu su kao svoj komandni štab koristili pripadnici HVO-a, gdje su imali skladišta eksploziva i municije.

– Kada je Armija RBiH stegnula obruč oko njih, bilu su primorani da je napuste. Međutim, nisu htjeli da ostave eksploziv i municiju iza sebe te su sve digli uzrak. Bila je to neviđena eksplozija i ogroman požar koji je čak zahvatio okolna naselja – pojašnjava Teskeredžić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO