Kavazović – Ja bih volio da se Cerić ne kandidira – Cerić ne sluša!

Novi Pazar – Sarajevo – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović odgovarajući na pitanja novinara kazao je da nebi voleo da se bivši reis Cerić kandiduje na predstojećim izborima u BIH. ali ako se kandidira, on tim činom prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. Međutim Cerićev izvorni štab saopštio je da će se Cerić kandidovati na predstojećim izborima u BIH!

Na novinara pitanje koje je postavljeno o stavu islamske zajednice o eventualnoj kandidaturi bivšeg reisu-l-uleme Cerića  za neku od političkih funkcija u državi, reisu-l-ulema Kavazović je rekao da po ranije donesenoj Odluci Rijaseta Islamske zajednice nosioci vjerskog autoriteta se ne mogu kandidirati na političke funkcije

– „Bivši reisu-l-ulema je nosilac vjerskog autoriteta. Ja bih volio da se ne kandidira, ali ako se kandidira, on tim činom prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. On će svoje ideje ponuditi biračkom tijelu i samo na osnovu tih ideja će dobiti ili ne dobiti političku podršku. Islamska zajednice nema svog kandidata niti favorita, niti će se organizirano uključivati u izborni proces. Islamska zajednica će mjesta sa kojih se govori zadržati samo za sebe i ta mjesta neće biti dostupna nijednom od kandidata“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Cerić ozbiljno razmišlja o kandidaturi za izbore u BIH prenose Bosanski portali. Magazin SAFF 22.maja prenosi da će Cerić svoju kandidaturu za člana predsedništva BIH objaviti 26 maja.

 Na nedavnom sastanku izbornog štaba odlučeno je da će Mustafa Cerić i zvanično biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima u oktobru ove goide. Mustafa Cerić  će u idući ponedjeljak, 26.maja javno objaviti  svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Također, na jučerašnjem sastanku Izbornog štaba Mustafe Cerića bio je i Nermin Ogrešević, predsjednik stranke A SDA BiH. Prisustvom Nermina Ogreševića sastanku Izbornog štaba ozvaničen je politički savez Mustafe Cerića i A SDA BiH, odnosno A SDA se obavezala da će na predstojećim općim izborima podržati gospodina Cerića.

Još uvijek se ne zna da li će neka druga politička partija podržati kandidaturu Mustafe Cerića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO