Komšić i Izetbegović položili cvijeće na Mezarju “Kovači”

komsic-i-izetbegovic-polozili-cvijece-na-mezarju-kovaci

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić položili su danas cvijeće na Mezarju “Kovači” povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo.

Izetbegović i Komšić, položili su zatim cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je novinarima da je izlišno govoriti o značaju drugog maja za odbranu Sarajeva, a samim tim i za odbranu BiH, budući da svi koji su proživjeli te događaje, ali i oni koji to nisu proživjeli ali su ostali hladne glave, mogu sami da procijene šta se dešavalo tog dana.

„Svi oni koji su to proživjeli, koji su prošli, a i oni koji nisu to prošli, a imaju hladnu glavu mogu da zapravo ocijene šta se dešavalo tog dana, cijeli taj haos koji je nastao u Sarajevu pokušajem, prije svega jedinica JNA da presjeku grad i zauzmu ključne pozicije u gradu“, rekao je Komšić i podsjetio i na zarobljavanje predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

On je istakao da je izvojevati bilo kakav uspjeh u takvom trenutku i takvoj vrsti bitke svakako bilo veliko, s obzirom na materijalno-tehnička sredstva kojima su jedinice teritorijalne odbrane raspolagale.

„Tog trenutka počinje onaj ratni pakao za Sarajevo i Sarajlije koji se eto završava potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma“, istakao je Komšić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su se borci za ovo borili, Komšić je pojasnio „da ne vjeruje da možemo naći mnogo njih koji će reći da jesu“.

„Očekivalo se malo više pravde, pogotovo prema tim ljudima koji su ipak uzeli puške i branili ovu zemlju, a očekivalo se da i država bude pravičnija, bolja, bolje organizovana, da nema ovoliko nepravde i ovoliko lopovluka, korupcije i kriminala“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović naglasio je kako današnji datum nije zaboravljen i podsjetio da se on obilježava na više lokacija u Sarajevu. Izetbegović je rekao, da bi, u slučaju pada zgrade Predsjedništva tog drugog maja, historija krenula drugim tokom.

„Da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je tada zadržan predsjednik Predsjedništva u zarobljeništvu, vjerovatno bi historija krenula drugim tokom. Dakle, to je bila jedna sudbonosna bitka u kojoj su slomili zube oni koji su napali grad i to ih je definitivno obeshrabrilo. To je jako uticalo na moral napadača i na moral branioca“, istakao je Izetbegović.

(Agencija Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO