Krimski Tatari primorani da prihvate rusko državljanstvo

Tatari na Krimu će biti primorani da postanu državljani Rusije, kazao je u srijedu Mustafa Kirimlioglu za Anadolu Agency, u intervjuu obavljenom u Berlinu. 
 
Kirimlioglu je kazao kako će oni koji ne prihvate rusko državljanstvo biti tretirani kao stranci i neće imati pravo na zaposlenje i pravo glasa. 
“Najozbiljnije pitanje je što će naši ljudi biti natjerani da postanu državljani Rusije, što mnogi od nas neće htjeti da prihvate,” kazao je Kirimlioglu.
Krimski Tatari ne žele biti pod ruskom dominacijom, ali se osjećaju bespomoćno, rekao je Mustafa Kirimlioglu, optuživši Rusiju da se okoristila trenutnom političkom situacijom u Ukrajini kako bi zaposjela Krim.
“Ne možemo se boriti sa Rusijom, jer smo malobrojni, a znamo šta je cilj Rusije.”
Tatari žele ostati autonomna zajednica unutar Ukrajine, kazao je njihov lider i istakao: “Postoje problemi i sa ukrajinskom demokratijom, ali se ne mogu porediti sa onima u Rusiji. Stoga će za naš narod biti teško da prihvati autoritativnu i totalitarnu zemlju.”
Kirimlioglu je pohvalio stav Turske, koja na priznaje rusku aneksiju Krima. Međutim, naglasio je da Turska ima jake veze sa Rusijom – energetski ugovor o isporuci prirodnog gasa i trgovinsku razmjenu vrijednu 40 milijardi dolara.
Tatari čine 13 procenata ukupne krimske populacije, koja broji oko 2,1 milion ljudi.
Autohtona krimska tatarska populacija broji oko 300 hiljada ljudi. Bojkotovala je referendum koji su Ukrajina i Zapad ocijenili “nazakonitim”.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO