Lider Al-Kaide izdao smjernice za džihad

Ayman al-Zawahiri daje uvid u globalne ambicije od sjeverne Afrike, preko Kavkaza, do Kašmira.

2013917383453734_20

Lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri je objavio svoje prve “smjernice za džihad”, savjetujući uzdržanost u napadima na druge muslimanske sekte i nemuslimane, kao i u otpočinjanju konflikata u zemljama u kojima borci mogu pronaći sigurnu bazu za propagiranje svojih ideja.

Dokument, koji je objavio obavještajni servis SITE, pruža rijedak uvid u strategiju Al-Kaide i njene globalne ambicije od sjeverne Afrike, preko Kavkaza, do Kašmira, izvještava Reuters.

Vojni ciljevi Al-Kaide su i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, ali Zawahiri naglašava da se ne smije zanemariti ni “dawa” – misionarski rad na širenju ideja te organizacije.

Zawahiri ističe kao “bazični princip” izbjegavanje konflikata sa zemljama bliskim SAD-u, “izuzev kada je konfrontiranje s njima neizbježno”, navodi agencija Tanjug.

‘Neizbježna konfrontacija’

Kao zemlje gdje su takve konfrontacije neizbježne Zawahiri je, između ostalih, naveo Afganistan, Irak, Siriju, Jemen i Somaliju.

U Pakistanu, u kojem se, prema saznanjima obavještajnih službi, Zawahiri krije, cilj Al Kaide, po njemu, treba da bude stvaranje sigurnog boravišta za borce, iz kojeg bi se vodila borba za uspostavljanje islamskog sistema u toj zemlji.

Zawahiri ističe potrebu da se oslabi Alžir, koji je devedesetih godina odnio pobjedu nad militantnim snagama, kako bi se utjecaj boraca Al-Kaide proširio cijelim Magrebom i zapadnom Afrikom.

Zaštita manjina

Lider Al-Kaide podržava borbu militantnih boraca protiv Rusa na Kavkazu, Indijaca u Kašmiru i Kineza u Xinjiangu.

Osim što se zalaže protiv napada na šiite, Zawahiri ističe da treba ostaviti na miru i kršćane, hinduiste i sike koji žive u muslimanskim zemljama.

Dodaje da treba poštovati živote žena i djece i uzdržavati se od napada na džamije, pijace i skupove na kojima ima i muslimana koji nisu u sukobu s Al-Kaidom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO