Loše vesti iz Kine dovode do pojeftinjenja nafte

Cene nafte su danas pale nakon što su podaci u Kini pokazali da je prerađivačka aktivnost u toj zemlji u martu bila na najnižem nivou u poslednjih osam meseci.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u maju pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 99,09 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa “brent” za majsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 106,65 dolara, odnosno 27 centi manje nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, preneo je Frans pres.

Podaci banke HSBC pokazali su da je fabrička aktivnost u Kini ovog meseca usporila, podgrejavši zabrinutost oko druge po veličini svetske ekonomije. Preliminarni indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 48,1 sa 48,5 poena iz februara, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti, navodi HSBC.

Kineski PMI pomno je praćen pokazatelj zdravlja azijskog ekonomskog džina, kao i ključni pokretač globalnog privrednog rasta.

Na cene nafte uticalo je i jačanje dolara. Budući da su cene sirove nafte izražene u dolarima, jačanje američke valute čini naftu skupljom, što smanjuje tražnju.

Dolar je ojačao prošle nedelje, nakon što je predsednica Fed-a, Dženet Jelen, izjavila da bi do rasta kamatne stope moglo doći oko šest meseci nakon gašenja programa stimulacija privrede, što su ekonomisti protumačili kao prvu polovinu 2015.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO