Mahmutović odgovorio na optužbe Ugljanina:Nafilj Sejdović za vreme Ugljaninovog mandata ostavio je milion evra duga ovom preduzeću i 400.000 evra potpisanih menica za Vodovod

Novi Pazar – Reagujući na optužbe da je aktuelna vlast dovela do pražnjenja gradske kase i štrajkova radnika, gradonačelnik novog Pazara Meho Mahmutović poručio da “Vodovod” mora da naplaćuje distribuciju vode građanima. Za velike dugove okrivljuje prethodnu vlast, na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je odbacio optužbe ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina da je aktuelna vlast nenamenskim trošenjem novca iz gradskog budžeta dovela do pražnjenja gradske kase i štrajkova radnika i poručio da “Vodovod” mora da naplaćuje distribuciju vode građanima.

meho_mahmutovic

Odgovarajući na izjavu Sulejmana Ugljanina povodom štrajka radnika u novopozarskom “Vodovodu i kanalizaciji”, Mahmutović je istakao da je to preduzeće u kolapsu zbog velikih dugovanja građana.

“Grad Novi Pazar jeste osnivač ‘Vodovoda’, ali ‘Vodovod’ nije budžetski korisnik, već radnici primaju plate od zarade koju ostvaruju naplatom distribucije vode”, objasnio je Mahmutović u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Kako kaže, u ovom slučaju dešava se nešto specifično samo za Novi Pazar, a to je da onaj koji prodaje vodu i ima monopol, to jest da nema konkurencije.

“Dešava se to da oni distribuiraju vodu, ali ništa ne naplaćuju, i onda traže od grada novac. Grad pomaže koliko može kroz razne sporazume, održavanje kanalizacione mreže i drugo, ali oni moraju da naplate vodu”, poručio je gradonačelnik Novog Pazara.

Mahmutović je naveo da su ove godine iz budžeta grada za “Vodovod” izdvojili 86 miliona dinara, napominjujući da to preduzeće poslednjih nekoliko godina ogromna sredstva troši za vraćanje dugova iz vremena, kako je rekao, vladavine Ugljanina.

“Za vreme njegove osmogodišnje vladavine nijedan dinar nije uložen za razvoj ‘Vodovoda’, čak nisu imali ni generalni plan vodosnabdevanja, već smo ga mi napravili”, naglašava Mahmutović, dodajući da je Ugljanin čak odbio austrijsku donaciju za buster stanicu vrednosti 400.000 evra.

Prema njegovim rečima, direktor “Vodovoda” Nafilj Sejdović za vreme Ugljaninovog mandata ostavio je milion evra duga ovom preduzeću i 400.000 evra potpisanih menica, a za to vreme u gradu je postavljena i većina divljih priključaka.

“Mi smo napravili buster stanicu, očistili cevovode od izvora prema gradu koji su se čistili prvi put posle 30 godina, i radimo novo veliko filtersko postrojenje. To su prve investicije u ‘Vodovod’ posle 30 godina”, istakao je gardonačelnik Novog Pazara.

Mahmutović je rekao i da je komisija koja je ispitivala poslovanja za vreme Ugljaninovog mandata ustanovila da je ostavio dug, kako kaže, od 20 miliona evra i da “danas plaćaju ceh njegovih dugovanja”.

“Ostavio je po četiri plate kašnjenja radnicima Gradske uprave, nije plaćao odborničke naknade, ni Gradsko veće, pa su kasnije naknadno tužbama naplaćivali dugovanja od nas”, tvrdi Mahmutović.

Kao primer da sadašnja gradska vlast plaća račune i dugovanja iz vremena kada je Ugljanin bio predsednik opštine, naveo je plaćanje izvođenja radova na nepostojećoj sportskoj sali u OSS “Desanka Maksimović” koja ima samo temelje.

Ugljanin je kazao da nenamenskim trošenjem novca iz gradskog budžeta aktuelna vlast u Novom Pazaru dovela do pražnjenja kase i štrajkova radnika, rekao ministar Sulejman Ugljanin. Lokalna samouprava ima obavezu da obezbedi sve životne funkcije u gradu, ističe Ugljanin povodom štrajka radnika u novopozarskom “Vodovodu i kanalizaciji”.

Ugljanin-foto screenshot
Ugljanin-foto screenshot

Ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin optužio je aktuelnu vlast u Novom Pazaru da je nenamenskim trošenjem novca iz gradskog budžeta dovela do pražnjenja gradske kase i štrajkova radnika.

Reagujući povodom štrajka radnika u novopozarskom “Vodovodu i kanalizaciji”, koji su zbog neisplaćivanja plata od utorka radikalizovali protest i na po tri sata isključivali vodu građanima u većini naselja, Ugljanin je rekao da lokalna samouprava ima obavezu da poput dobrog domaćina obezbedi sve životne funkcije u jednom gradu.

Ugljanin podseća da u vreme njegovog mandata kao predsednika opštine Novi Pazar, “nikada nisu kasnile plate radnika, a sve gradske i životne funkcije grada su bile bez zastoja”.

“Apelujem na gradsku vlast da novac iz gradskog budžeta namenski troši na osnovne životne funkcije grada, a ne na ulične zabave, nepotrebne savetnike, hotele, dnevnice i putovanja”, istakao je Ugljanin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar je pozvao građane i radnike “Vodovoda” da nepromišljenim potezima ne otežavaju život jedni drugima, već da uzajamnom solidarnošću nateraju gradsku vlast da izmiri obaveze prema zaposlenima, omogući uredno vodosnabdevanje i druge životne funkcije u gradu.

Radnici “Vodovoda” u Novom Pazaru počeli su sa štrajkom 19. decembra.

Predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Juso Lubura rekao je lokalnim medijima da su počeli da isključuju vodu zbog velikih dugovanja građana koja iznose više od tri miliona evra.

“Na ovaj nepopularni potez smo zaista bili prinuđeni, jer zbog neplaćanja građana, koji nam za vodu duguju preko tri miliona evra, preduzeće je u kolapsu, a mi deset meseci ne primamo platu”, rekao je Lubura.

Kako je istakao, ukoliko ove mere ne budu dale pozitivne rezultate, radnici će biti prinuđeni da preduzmu još radikalnije poteze.

izvor:rts

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO