Mapa mogućih meta u Siriji

sirija

Sjedinjene Američke Države se pripremaju u pomorskim i zrakoplovnim kapacitetima na Bliskom istoku i Mediteranu za udare na snage Bashara al-Assada.

Veća kampanja mogla bi narušiti snagu sirijske vojske i potencijalno nagnuti ravnotežu prema pobunjenicima, ali bi također mogla izazvati milo-za-drago razmjenu.

Analitičari kažu da je vjerovatno da će predsjednik Obama, koji se, smatraju, nerado upliće u složeni sukob – usredotočiti na ometanje sirijske Vlade, odnosno njenu sposobnost da izvrši još jedan napad hemijskim oružjem.

Dužnosnici administracije izjavili su u utorak da bi se fokus stavio ne toliko na skladišta, koliko na simbolična vojna mjesta.

Uz ratne brodove naoružane krstarećim rakatama zapadno od Sirije, tu su i strateški bombarderi čak iz kontinentalnog dijela SAD-a koji mogu proći zračnu odbranu i izbaciti bombe za uništavanje bunkera.

Trenutno se ne očekuje da će SAD, u saradnji s Velikom Britanijom i Francuskom, onesposobiti sirijsku avijaciju ili nametnuti zabranu letenja nad Sirijom.
Za takvu akciju potrebno je nekoliko sedmica priprema i značajnijih vojnih resursa.

Izvor: Al Jazeera, GlobalSecurity, Stratfor i Sirijska mreža za ljudska prava

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO