Masovno umiranje delfina: Na istočnu obalu SAD isplivala tela oko 1.000 ovih morskih sisara

delfini-morski-sisari-600x438

„Šta ubija delfine?“ pitanje je koje muči američke naučnike, nakon što su ove godine na istočnu obalu SAD isplivala tela gotovo 1.000 ovih morskih sisara.

Mrtvi delfini pojavili su se najpre na obali Nju Džersija. Zatim su počeli isplivavati na obalama Virdžinije, Severne i Južne Karoline, Džordžije i Floride. Ove godine je, kako piše The New York Times, umrlo osam puta više delfina od dosadašnjeg zabeleženog proseka.

Većina delfina umrla je od zaraze morbilivirusom. Reč je o bolesti koja se kod delfina prvi put pojavila pre 25 godina. Tada je ubila oko 700 delfina. Zaraza se širi vazduhom, a delfini je prenose jedni na druge ispuštanjem vazduha iz svojih pluća. Na ljude se morbilivirus ne može preneti.

Zagađenje staništa mora nas zabrinuti

To međutim nije jedini razlog izumiranja delfina. Među uzrocima su i druge bolesti, kao i zagađenje okoline. Ipak, u najvećem broju slučajeva naučnici zapravo ne uspevaju da otkriju uzroke smrti.

„Zabrinjavajuće je kada se dogodi tako masovno izumiranje morskih sisara. A ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su slučajevi međusobno povezani“, kaže biolog Erin Fugeres, koja istražuje ove misteriozne slučajeve.
Zbog umiranja delfina trebalo bi da se zabrinu i ljudi, kaže dr Greg Bosart, veterinar u akvarijumu u Džordžiji. „Morski sisari dobar su pokazatelj zdravlja okeana, ali i ljudi. Funkcionišu otprilike kao kanarinci u rudnicima. Pokazuju nam šta se događa u okolini“, kaže dr Bosart.

Pretnja i za ljude

Delfini, ističe dr Bosart, su predatori koji žive blizu obale i imaju dug životni vek. Zbog toga se pojave koje se događaju u moru i priobalju, a koje imaju štetno dejstvo na delfine, mogu negativno odraziti i na ljude.

Zabrinjavajuće je i što, kako predviđaju naučnici, naglo odumiranje populacije delfina uz obalu Amerike neće uskoro prestati. Poslednji put kada se morbilivirus pojavio, delfini su umirali oko deset meseci. Tela delfina bi se, dakle, na obalama SAD mogla pojavljivati sve do maja sledeće godine.

„Moramo se zapitati: kako se kod delfina pojavljuje zaraza otporna na antibiotike? Jedan od mogućih odgovora je da nastaje kao posledica zagađenja“, kaže dr Bosart.

sandžakhaber / izvor: vestinet.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO