Ministarstvo privrede tužilo Dinkića!

Ministarstvo privrede podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Mlađana Dinkića kojom se tereti za nesavestan rad u službi, saznaje Nedeljnik. Ministarstvo privrede smatra da je Dinkić oštetio budžet za dva miliona evra

mladjan dinkic

Resorno ministarstvo je podnelo prijavu protiv bivšeg ministra pošto je direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin odgovornost za neažurnost prebacio na Dinkića.

Laganin se našao na udaru zato što je propustio obavezu da obavesti nadležno Ministarstvo privrede i Komisiju za razmatranje prijava da ta agencija ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra prebacio na Dinkića. Reč je, naime, o obezbeđenju koje su izdale državne banke a otišle su u stečaj – Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine – i to za tri preduzeća. Krivičnom prijavom Laganin se tereti zato što garancije ovih banaka nisu blagovremeno zamenjene za validna sredstva obezbeđenja.

Laganin je, međutim, optužbe na račun SIEPA prebacio na Ministartstvo finansija i privrede, dok je na njegovom čelu bio Dinkić. Laganin je objasnio da ta agencija nema obavezu da se stara o bankarskim garancijama, jer to nije njen posao.

“Ugovori su sklapani između firmi koje dobijaju podsticaje Ministarstva finansija i privrede, a bankarske garancije izdavane su u korist Ministarstva i ono je jedino moglo da ih aktivira”, naveo je Laganin i tako krivicu prebacio na Dinkića, koji ga je i postavio na to mesto.

Prvi čovek SIEPA je čak precizirao da problem u toj agenciji nije samo pola miliona evra nenaplativih garancija, obuhvaćenih krivičnom prijavom Ministarstva, već da taj iznos dostiže dva miliona evra.

To je bio signal Ministarstvu privrede da, ako već tako tvrdi Laganin, onda podnese prijavu i protiv Dinkića upravo na tu sumu od dva miliona evra.

sandžakhaber / izvor: Nedeljnik

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO