Moćnog kopača zaustavilo “nešto”

700Bertha

Najmoćnija mašina za kopanje tunela na svetu zaglavila se u podzemlju američkog grada Sijetla jer je naišla na nešto što inžnejeri zovu samo “predmet”.

Mašina nazvana “Berta”, dugačka 100 metara, visoka koliko petospratnica i s posadom od 20 ljudi, naišla je na 15 metara ispod površine tla – gde kopa tunel za podzemnu deonicu auto-puta, na “nešto” što ne uspeva da savlada još od 6. decembra.

Inženjeri i geolozi na neviđeno nagađaju da bi to mogla biti džinovska, neobično tvrda stena koju je tu ostavio glečer na kraju Ledenog doba, pre 17.000 godina.

Ali, ima i drugih teorija – od toga da je tu u armiranom betonu telo mafijaša Džimija Hofe nestalog 1975, do toga da je mašina naišla na “podzemni NLO” ili asteroid, dok istoričari kažu da je tu negde u lučkom priobalju, u 19. veku čitav natovaren teretni voz, s lokomotivom na čelu, potonuo u tada močvarno tlo.

Već skoro tri nedelje ekipe radnika se neprekidno smenjuju da bi pripremile teren da se bar zaviri ispred čela “krtice” i vidi šta ju je zaustavilo.

ku-xlarge

Problem je o što, uz rastereseno iskopano stenje i zemlju, treba izbaciti ogromnu količinu vode koja prodire iz okeana, i vode koju “Berta” pod visokim pritiskom pumpa pred svoj rotacioni sekač da bi mu olakšala rad dok probija tunel prečnika većeg od 17 metara, i oblaže ga betonskim pločama.

Međutim, posle tri nedelje inženjeri su postavili rok do petka za tu operaciju i, ako ona ne uspe, pominju kopanje veritaklnog tunela, s nivoa ulice, da bi neko sišao ispred bušeće glave mašine i utvrdio na šta je naišla.

Složeno provlačenje kroz Sijetl auto-puta 99 koji sa severoistoka SAD ide na krajnji sever Kanade, koštaće 3,1 milijardu dolara, od čega je za tunel 1,3 milijarde, a trebalo bi da bude završeno krajem 2015. godine.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO