Muslimani Evrope: Evropske zemlje bi trebale zvanično priznati islam

Islam bi trebao biti zvanično, legalno priznata vjera u svim evropskim zemljama, kako bi se neprijateljstvo prema muslimanima okončalo, poručio je direktor austrijske Uprave za vjerska pitanja – Fuad Sanac.

U obraćanju prisutnima na konferenciji o zločinima počinjenim iz mržnje, Sanac je kazao da su muslimani podređeni u pitanjima poput ceremonija vjenčanja, sahrane i drugih islamskih tradicija, jer njihova vjera nije legalno priznata.

“Zahtjevamo ista ona prava, koja su ponuđena jevrejskim, katoličkim, protestantskim i budističkim zajednicama,” izjavio je Sanac za Anadolu Agency.

Konferenciji pod naslovom “Poboljšanje odnosa u zajednici i provođenja zakona u borbi protiv zločina počinjenih iz mržnje prema muslimanima” održanoj u Beču, protekle sedmice, prisustvovali su vladini zvaničnici, predstavnici policije, nevladinih organizacija i muslimanske zajednice.

– U Evropi ne vlada strah od islama, nego neprijateljstvo prema islamu –

Tvrdeći da se izraz “islamofobija” ne upotrijebljava na adekvatan način, Sanac je kazao: “Fobija znači strah od nečega. Međutim, ne vlada u Evropi strah od islama, već vlada neprijateljstvo prema islamu.”

Sanac je istakao značaj obrazovanja u spriječavanju zločina motiviranih mržnjom, te je dodao da bi učenike i studente trebalo podučavati ljubavi, poštovanju i toleranciji i okončati neprijateljstvo prema islamu.

Tarafa Baghajati, predsjednik Austrijske muslimanske inicijative, takođe je pri stavu da bi islam trebalo i zvanično, legalno priznati. Nošenje mahrama je postalo pitanje koje utiče na zaposlenje muslimanki, dodao je Baghajati.

“Žene sa maramom na glavi naročito su suočene sa poteškoćama kada žele pronaći pristojno zaposlenje.”

Baghajati je kazao kako se predrasude prema muslimanima reflektuju i na zabranama poput zabrane gradnje minareta u nekim zemljama, opisujući ovu praksu indirektnim obilkom diskriminacije.

Dotakao se i pojave koju je opisao “povećanim brojem napada” na muslimane na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i YouTuba. Smatra da je teško zabilježiti sve zločine iz mržnje prema muslimanima, jer mnoge vlasti odbijaju okvalifikovati te incidente kao zločine iz mržnje.

“Treba poduzeti konkretne korake u zaustavljanju zločina iz mržnje prema muslimanima.”

Bivši predsjednik belgijske muslimanske udruge, Semsettin Ugurlu, uputio je kritike političkim partijama krajnje desnice zbog tolerancije prema izljevima antiislamskog sentimenta. Ugurlu je kazao da su mainstream mediji i društvene mreže odigrale ključnu ulogu u širenju te vrste sentimenta.

Ercan Karaduman iz Unije evropskih turskih demokrata je kazao da je Austrija jedina evropska zemlja koja posjeduje islamsku legislativu, ali joj nedostaju potrebni zakoni kako bi zabranila zločine iz mržnje prema muslimanima.

“Potrebno je poduzeti konkretne mjere, uključujući i zakonske regulative, kako bi se stalo u kraj toj vrsti zločina,” zaključio je Karaduman.

Sandžakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO