Najbrži internet u Srbiji imaju Novopazarci

Srbija trenutno može samo da sanja da će jednog dana imati brz internet poput Hongkonga, gde je prosečna brzina protoka 71,88 megabita u sekundi, dok je kod nas protok čak 10 puta sporiji – 8 Mb/s. To znači da fajl veličine 4,5 gigabajta koliko staje na jedan DVD u Srbiji može da se preuzme sa interneta za oko dva sata, dok bi u Hongkongu isti posao trajao svega pet minuta.

S druge strane mi bismo mogli da ubrzamo net do nivoa koji, na primer, imaju Nemačka ili Bugarska, a koji prelazi 24 Mb/s, ali nas od toga dele ulaganja države i operatera u novu infrastrukturu koja se mere stotinama miliona evra.

– U Srbiji mahom nema dobre infrastrukture. ADSL ne podržava brzine preko 30 Mb/s, a rešenje za povećanje brzine je da se uvede optika. Sada samo u nekim naseljima, na primer u Stepi Stepanoviću postoji tehnologija koja omogućava velike brzine – kaže za “24 sata” Zoran Torbica, nekadašnji direktor Centra za razvoj interneta.

Najbrži internet kod nas, prema portalu Netindex.com, ima Novi Pazar – 11,87, dok je u Beogradu 8,15, a u Novom Sadu 9,55 Mb/s. Prosek Srbije je 8 Mb/s, što nas je na istom portalu plasiralo na 87. mesto od 189 zemalja sveta. Zanimljivo je da na toj skali Rumunija treća, sa brzinom od 56,6 Mb/s.
Stručnjaci kažu da moramo da unapredimo postojeću i izgradimo novu infrastrukturu, kako bi sustigli susede.

Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kaže za naš list da i država mora da omogući podsticajna sredstva za razvoj širokopojasnih mreža.

– Procena troškova za razvoj širokopojasnog pristupa je nekoliko stotina miliona evra i za urbana i za ruralna područja. Ali, ne treba sve to da uloži država. Država treba najpre da stvori bolje regulatorno okruženje za operatore, kako bi se lakše uvodile nove tehnologije, a finansijsku pomoć da usmerava u delove zemlje gde nema komercijalnog interesa za ulaganje – kaže Lazarević.

Dobar plasman Rumunije ili Bugarske, naš sagovornik objašnjava time što su “novajlije u digitalnoj evoluciji, pa instaliraju najmoderniju opremu”.

– S druge strane, širokopojasni pristup internetu u tim državama je znatno manji od proseka EU. To znači da veliki broj građana u tim zemljama i dalje nema mogućnost da koristi taj brzi internet – navodi Lazarević.

U Srbiji više od 4,5 miliona priključaka

PREMA podacima Ratela, u Srbiji krajem 2012. ukupan broj širokopojasnih internet priključaka iznosio je 4.726.826. Zvanična statistika govori da je kod nas u 2013. godini 43,4 odsto domaćinstava imalo širokopojasni pristup internetu.

sandzakhaber / izvor: 24sata.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO