Naučnici konačno otkrili vakcinu protiv HIV-a?

0572007.73

Najnovija studija objavljena u časopisu “Nature” pokazuje da su naučnici došli do vakcine koja uspešno štiti majmune od SIV virusa, ekvivalenta ljudskom virusu HIV koji izaziva neizlečivu sidu, prenosi “B92”.

Američki naučnici oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja koji su pokazali da je u slučaju devet od ukupno šesnaest majmuna vakcina protiv SIV-a bila delotvorna.

Isti princip trebalo bi sada primeniti i na ljude i ispitati koliko vakcina može biti efikasna u sprečavanju širenja HIV-a.

Profesor Luis Piker sa VGTI Instituta Univerziteta u Oregonu tvrdi kako je iskorenjivanje ovog, kao i bilo kojih drugih virusa, veoma težak posao, jer uvek mogu postojati ćelije koje su izmakle analizi.

Tim naučnika radio je sa veoma agresivnom vrstom virusa pod nazivom SIVmac239, koji je i do sto puta smrtonosniji kod majmuna nego što je HIV kod ljudi. Majmuni zaraženi virusom umirali bi u proseku posle dve godine. Iako su i posle ovog vakcinisanja pojedini majmuni izgubili bitku protiv virusa, u slučaju više od polovine posmatranih životinja koje su primile vakcinu, situacija je bila znatno bolja.

– U dobrom delu slučajeva, uz veoma stroge kriterijume, došli smo do situacije u kojoj u telu majmuna nije ostao nijedan trag virusa -, navodi profesor Piker.

Vakcina je zasnovana na drugom virusu, citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je upotrebljen kako bi se odbrambeni sistem majmuna pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a.

Naučnici su prvo vakcinisali makaki-rezus majmune, nakon čega su ih izložili SIV-u. Uočili su da se u početku virus brzo stabilizuje u organizmu i širi se još brže. Ali već sa prvom reakcijom organizma i njegovog odbrambenog sistema, virus je bivao uništen.

Majmuni koji su pozitivno reagovali na vakcinu, nakon vakcinacije bili su otporni na virus narednih godinu i po do tri godine.

Profesor Piker objašnjava da njegov tim i dalje radi na tome da otkrije razlog zašto je vakcina radila samo u slučaju devet od šesnaest majmuna.

– Razlog bi mogao biti u tome što je SIV veoma patogen virus, i ovo je najbolje što možemo da postignemo. Bitka je još uvek u toku, i za sada je rezultat takav da polovina slučajeva daje pozitivne rezultate, dok u polovini slučajeva majmuni nažalost umiru -, rekao je on.

Ono što javnost najviše interesuje jeste to da li bi se iste, ili slične vakcine mogle koristiti i u slučaju ljud, s obzirom na to kolika je sličnost SIV i HIV virusa.

Kako bi došli do tog otkrića, prof. Piker navodi da je potrebno da se uvere da je njihov proizvod sto posto bezbedan, jer bi rizik bio suviše veliki.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO