NEVEROVATNO: Ovo jezero pretvara ptice u kamen

Čudnovato jezero Natron pretvara u kamen svaku životinju koja se u njemu okupa.

0705007.73

Smešteno na severu Tanzanije, jezero je inspirisalo britanskog fotografa Nika Brenta, koji je široj publici poznat po video spotu za pesmu “Earth Song” Majkla Džeksona.
Po ugledu na Stiks, mitsku reku koja razdvaja svet živih od podzemnog carstva, ovo tajanstveno vodeno prostranstvo okamenjuje svaku pticu koja se drzne da u njemu pokvasi krila.

Prema pisanju naučnog časopisa “New Scientist”, temperatura jezera Natron može da dostigne čak 60 stepeni Celzijusa, dok alkalnost vode varira između pH 9 i pH 10,5.

Kao što njegovo samo ime kaže, jezero Natron je prepuno karbonata i natrijuma hidrogenkarbonata, tako da bukvalno kalsifikuje svoje žrtve.

– Pronašao sam ove kreature na obali jezera. Niko ne zna kako su one uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, ptice zabijale u njih kao insekti u staklo – kaže Brent.

Britanski fotograf je odlučio da okamenjene ptice, koje su talasi izbacili na obalu, vrati u prirodan položaj i ambijent kako bi im podario novi, umetnički život, javlja Tanjug.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO