Nova Egipatska uprava presekla i zatvorila tunele ka pojasu Gaze, Palestinci bez mogućnosti dotura hrane

egipat-prerezao-zilu-kucavicu-palestinskog-naroda

Nakon što je egipatska uprava zatvorila tunele koji se koriste za protok hrane i osnovnih životnih potrepština iz Egipta u Gazu, većina Palestinaca je zapala u vrlo tešku ekonomsku situaciju.
Dopisnici agencije Anadolija su posjetili tunele koje je egipatska vojska zatvorila zbog, navodno, sigurnosne situacije u zemlji nakon što je izvršen vojni udar i svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.
Prije samo tri sedmice kroz te tunele Palestinci su prevozili građevinski materijal, hranu i naftu, ali nakon vojnog udara tuneli su ostali prazni i pusti, a Gaza bez dovoljnih količina hrane, vode i nafte.
Jedan od uposlenika tunela Ebu Avd izjavio je da se već tri sedmice ne prevozi ništa kroz tunele jer je egipatska vojska uvela zabranu.
“Već 20 dana stali su svi poslovi kroz tunele nakon što ih je egipatska uprava u potpunosti zatvorila. Sada samo čuvamo ulaz u tunele i čekamo šta će se desiti u narednom periodu”, kazao je Avd.
Prije vojnog udara u Egiptu u tunelima za Gazu je radilo oko 20 osoba koji su mjesečno primali po 25 dolara.
Prije blokade egipatske uprave, kroz 60 tunela se prevozio razni građevinski materijal dok je dnevno u Gazu dostavljano oko 300 do 400 kamiona materijala.
Jedan drugi uposlenik u tunelima Ebu Eymen kazao je da se nafta u Gazu slala kroz tri tunela koji su bili “žila kucavica” za palestinski narod i njihov opstanak.
“Egipatska vlada je spalila više od 20 tunela za dostavljanje nafte. Također su zaplijenili na hiljade litara benzina i nafte koji su trebali biti prebačeni u Gazu”, istakao je Eymen.
Prije vojnog udara, Palestinci cu iz Egipta dnevno kupovali oko 500 hiljada litara nafte i benzina, a većina toga je korištena za pokretanje električnih centrala.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO