Nova Varoš – neće u ekonomsko stratešku regiju, podseća ih na granice od pre 101. Godinu!!!

Zaoštravaju se sporenja vlasti i dela seljana koji hoće pripajanje Čajetini. Inicijatori traže referendum, a opština prepoznaje novopazarski scenario

20130923-093046.jpg
NOVA VAROŠ – Na sceni je scenario sličan onom od pre nekoliko godina, kada se u akciji decentralizacije Srbije pokušalo sa stvaranjem ekonomsko-statističke regije sa sedištem u Novom Pazaru i odvajanjem Nove Varoši od Užica, svoje matice. Sad bi šačica ljudi da odlučuje o tako ozbiljnoj stvari, da nas vraća u granice koje su porušene pre 101 godinu… Ubeđen sam da država Srbija neće nikad dozvoliti vraćanju starih granica. Ovako je predsednik Skupštine opštine Nova Varoš Branislav Dilparić, ocenio inicijativu dela meštana novovaroških mesnih zajednica Draglica, Negbina, Jasenovo i Bela Reka, na padinama Murtenice, da se pripoje opštini Čajetina.
Ističući da se incijatori vode ličnim i lokalnim interesima, Dilparić je pozvao dobronamerne građane, a i odbornike SO, da odbace inicijativu. Paunović je predočio da nadležni organi ispituje pod kojim uslovima, pritiscima i obećanjima je potpisivana peticija.
Svoje ogorčenje postupcima komšija iz devet sela izneo je i Manojle Selaković, iz Seništa, nekadašnji direktor trgovinsko-proizvodne firme „Ineks-napredak“, inače stric ministra pravde Srbije.
PRETNjE I ELABORAT – VLAST može sve: i da nam preti istragama i krivičnim prijavama, kao i da nas blati da smo dobili pare, ali ne može samo jedno – da nas zaplaši! Iako je opštinsko rukovodstvo pokrenulo hajku i huška aktiviste da vrše pritiske na meštane potpisnike peticije, tim stručnjaka priprema elaborat o opravdanosti da se devet sela na desnoj obala Uvca vrati u maticu, u Čajetinu, kojoj su pripadala do 1958. godine – ističe Gvozden Đenić, predsednik Inicijativnog odbora.
– Ne mogu da radim protiv sebe i svog kraja. Iz Seništa je nekad bilo zaposleno 94 meštanina, a to nikad ne bi ostvarili u Čajetini. Uostalom, daj da vidimo taj raj u njihovim selima! Pa interes Čajetine je da, iz turističkih razloga, izađe na obale jezera na Uvcu – istakao je Seklaković. – Aktere peticije ne zanima narod i opstanak sela, već ambicije da se dokopaju vlasti.
Na pitanje „Novosti“ zašto je 90, od 120 građana Seništa, potpisalo peticiju, Selaković je rekao da je u zaseoku Klak proletos asfaltirano 700 metara puta, a da tamo samo dvojica od 42 građana nisu overili peticiju iz političkih motiva.
Inicijatori odvajanja ističu da to ne čine „od vrućih kolača“, već im je dogorelo do nokata zbog višegodišnjeg maćehinskog odnosa vlasti i zaostajanja za komšijama, kako na čajetinskoj strani, tako i u selima na levoj obali Uvca. Presudni su, kažu, ekonomski motivi, pa će analizu sa pokazateljima efekata promene opštinskih međa, sa potpisima 700 građana, od njih 1.700 na biračkom spisku, uputiti Vladi Srbije.
– Ne znamo zašto se vlast toliko uplašila, kad sve radimo po slovu dva zakona o lokalnoj upravi i teritorijalnoj organizaciji RS! Vlada Srbije će vagati argumente koje nudimo i odlučivati da li će Narodnoj skupštini predložiti raspisivanje referenduma – kažu u Inicijativnom odboru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO