Novi Sad više neće biti glavni grad Vojvodine?

Vojvođanski statut ubuduće neće imati, preambulu, jer je u pitanju podzakonski akt, a Novi Sad više neće biti glavni grad, već sedište pokrajinskih organa, piše današnja “Politika”.

Ovo su samo neke od novina u tekstu Statuta AP Vojvodine, koji je tim stručnjaka usaglasio sa preporukama Ustavnog suda Srbije i predao Odboru za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, potvrđeno je za “Politiku”.

Umesto termina Vlada Vojvodine koji je takođe Ustavni sud oborio, postoji takođe nekoliko rešenja, da se vrati stari naziv Izvršno veće Vojvodine, ali i uvođenje novih termina, kao što su Pokrajinska vlada, Pokrajinski savet ministara i Pokrajinsko veće ministara.

Nakon tročasovnog sastanka koji je na Andrevlju na Fruškoj gori, nekadašnjoj vili Izvršnog veća Vojvodine, a sada Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine, sazvao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, predsednik Radne grupe Slobodan Orlović detaljno je predstavio tekst novog statuta članovima kolegijuma Skupštine AP Vojvodine i resornog odbora.

Kako je saopšteno, dogovoreno je da od 8. do 18. aprila budu obavljene konsultacije sa poslaničkim grupama, posle čega bi Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, utvrdio konačan tekst Nacrta statuta AP Vojvodine.
To znači da bi, kako piše “Politika”, najkasnije početkom maja trebalo da o statutu raspravljuju pokrajinski poslanici.

Ukoliko od njih dobije “zeleno svetlo”, a za to je potrebna dvotrećinska većina, sledeća provera biće u Narodnoj skupštini Srbije, gde bi, u skladu s odlukom Ustavnog suda Srbije, statut trebalo da bude potvrđen do 6. juna.

To što se sedam stručnjaka saglasilo o pitanju prečicšćenog teksta Nacrta statuta AP Vojvodine, to jest što su uspeli da promene dve trećine teksta statuta, kako je i zahtevao Ustavni sud Srbije, ne znači da će on dobiti podršku najveće opozicione stranke u pokrajinskom parlamentu, rekao je za “Politiku” Vladimir Galić, član Radne grupe iz redova Srpske napredne stranke (SNS).

Članovi Radne grupe nisu uspeli da usaglase alternativno rešenje za grb Vojvodine. Kao rešenja predlažu se dva grba – oficijelni i tradicionalni. Sve te nedoumice biće rešene na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, na kojoj će biti odlučeno koja od predloženih alternastiva prolazi u konačnoj verziji Nacrta statuta AP Vojvodine, o kojoj će se izjasniti pokrajinski poslanici.

Bez podrške naprednjaka statut neće moći da bude izglasan u republičkoj skupštini.
“Među nama postoji načelna saglasnost, a dali smo i određene alternative. Odobr za ustavno-pravni položaj Vojvodine ima pravo da nam vrati tekst, ali i da ga promeni”, dodao je Galić.
Prema njegovim rečima, ukoliko se tekst suštinski ne bude promenio, onda smo uspešno sproveli odluku Ustavnog suda.

sandzakhaber / izvor: tanjug.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO