Obama u Poljskoj otpočinje turneju po Evropi

Američki predsednik Barak Obama doputovaće danas u Poljsku gde će otpočeti turneju po Evropi koja je u senci ukrajinske krize, kako bi potkrepio američke bezbednosne garancije zabrinutim istočnoevropskim zemljama članicama NATO.

Obama će se prvo sastati sa američkim i poljskim pilotima borbenih aviona F-16 koji obavljaju zajedničke patrole, koje su pojačane nakon pripajanja Krima Rusiji, što će simbolično signalizirati Moskvi američke namere, prenosi AFP.

On će danas, zajedno sa poljskim predsednikom Bronislavom Komorovskim, kopredsedavati sastanku zemalja Centralne i Istočne Evrope koje su nekada bile iza gvozdene zavese, a sada su u sastavu NATO.

Na sastanku, koji će biti održan u predsedničkoj palati u Varšavi, učestvovaće lideri ili visoki predstavnici zemalja koje su nekada bile članice Istočnog bloka, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Slovačka.

Obama će biti počasni gost na obeležavanju 25. godišnjice prvih slobodnih, postkomunističkoh izbora u Polsjkoj, koji su tu zemlju izveli iz sovjetske orbite i poveli je ka demokratiji i rastućem ekonomskom prosperitetu kroz članstvo u EU.

On će prenoćiti u Varšavi, a sutra će se sastati sa novoizabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, kao znak podrške nastojanjima ukrajinskog lidera da zemlju pogura ka Zapadu i izvede je iz ekonomske i političke krize.

Bela kuća je juče saopštila da će potpredsednik Džo Bajden otputovati u Kijev u subotu kako bi prisustvovao Porošenkovoj inauguraciji, čime se ističe stav SAD da bi narod Ukrajine, a ne Moskva, trebalo da odlučuje o svojoj sudbini.
Obamina turneja će se nastaviti učešćem na samitu G7 u Briselu, koji će biti obeležen američkim pritiskom na Evropu da održi ekonomski pritisak na Rusiju.

Obama će posetiti i Francuku, gde će razgovarati sa francuskim šefom države Fransoa Olandom u Parizu i u petak prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiju (Dan D) čime će i završiti svoje drugo putovanje po Evropi ove godine.

Bela kuća je saopštila da u Normandiji neće biti sastanka tet-a-tet Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji će takođe prisustvovati komemoraciji Dana D u Francuskoj.

Obamini saradnici, međutim, nisu isključili mogućnost neformalnog susreta američkog i ruskog lidera, što bi bilo prvi put da se dva rivala sastanu otkako je ukrajinska kriza prerasla u najgoru krizu u odnosima između Istoka i Zapada od hladnog rata.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO