Obeležavanje Svetskog dana autizma

Manifestaciju, povodom Svetskog dana autizma, danas će na Trgu Republike, u 11 sati, otvoriti gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić.
Moto manifestacije je “Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, koja je tvoja…”, a organizator manifestacije je Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa autizmom.

Zaštitno lice je Leontina Vukomanović, a manifestaciju će podržati brojne javne ličnosti. Na Trgu će tradicionalno biti postavljeno “Jaje lepih želja”, metalna konstrukcija visine 2.5 m, u koje će građani ulaziti i na parčetu papira ostavljati svoje želje i poruke podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Jaje je simbol ljušture u kojoj žive osobe sa autizmom i njihove porodice, a koje je nametnuto od strane društva i sistema u kojem živimo. U interaktivnim radionicama osobe sa autizmom i deca bez invaliditeta šaraće drvena jaja, slikati i vajati, a u kulturno umetničkom programu učestvuju hor “Čarolija”, deca sa autizmom članovi hora “Svitac”, mladi sa autizmom i karate klub “Nippon”. Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO